Skip to content

1957 Stari trg – Šoferski tečaj AMD Loška dolina

27. 08. 2016

160608215Skupina bodočih ali novopečenih šoferjev iz Loške doline se je fotografirala leta 1957 v Starem trgu, mogoče na telovadnem dvorišču ali kje na vzhodnem robu Starega trga, saj se v ozadju lepo vidi Markov hrib.

Kdo jih je fotografiral ni znano, na posnetku pa je vrsta znanih ljudi iz Loške doline. Biti šofer je bila takrat zelo imenitna reč, saj je bilo vozil še malo in verjetno je bil ta tečaj eden prvih v Loški dolini, če ne celo prvi.

Tečaj za voznike motornih vozil je organiziralo Avto-moto društvo Loška dolina. Kdo je poučeval, kakšne so bile zahteve in koliko je tečaj stal, zaenkrat še ne vemo …

160608215-001

Od leve stojijo:

  • Vinko Sterle, Knausov iz Vrhnike,
  • Jože Šepec, Šepcov iz Starega trga,
  • Rafael Baraga, Belčev iz Starega trga,
  • Tone Zalar, električar iz Starega trga in
  • Matevž Kočevar, Ribčev iz Pudoba, pozneje dolgoletni poklicni voznik tovornjaka v Kovinoplastiki.
160608215-002Na sliki sta tudi dve (bodoči) šoferki, obe dobro znani vsem v Loški dolini.

Prva je pesnica Marička Žnidaršič iz Starega trga in zaradi nje je ta posnetek še posebno dragocen, ker se je “Marička” kot smo ji rekli, prav redko fotografirala.

Druga pa je Ana Hace, Jurjevceva “ta mlada”, ki se je primožila z Unca v Stari trg, in smo ji po domače rekli kar “lekarnarca”ali “Jurjovcava Ančka”, saj je od leta 1953 držala pri življenju prvo lekarno v Loški dolini in to v Pečetovem nekdanjem salonu poleg trgovine, ki se ji je takrat reklo “Pr Minate”, zdaj pa je tam trgovina in mesnica KGZ.

Dveh oseb čisto zadaj nismo prepoznali. (Ugibam, da je mogoče prvi levo Matevž Kočevar in je na prejšnjem insertu skrajno desno Tone Avsec iz Vrhnike in ne Matevž).

Na skrajni desni zadaj pa je France Žnidaršič, Mežnarjev od Svete Ane, muzikant, ki je pri loški godbi na pihala vztrajal 50 let, jo nekaj časa tudi vodil in poleg tega napisal še lepo vrsto besedil za narodno zabavne ansamble (Mihelič, Kmetec) in drugih pesmi, večinoma humorno obarvanih, pa še kakšno ilustracijo je mimogrede narisal ter dolga leta sodeloval v uredniškem odboru Glasila Kovinoplastike Lož. Toliko poleg službe.

Na motorju je Franc Levec, tudi znana oseba – športnik, uspešen smučarski tekač, pohodnik in še kaj. Glede motorja ugibamo, da je bil njegova last, če ne pa sposojen kot avtomobil Balila, na katerem so se bodoči šoferji učili voziti – ali pa mogoče last AMD Loška dolina. Nekaj od tega bo najbrž že držalo.

160608215zAvto moto društvo Stari trg in letnico 1957 je nekdo napisal na hrbtno stran slike, ker je seveda zelo pomembno – brez tega bi bilo sliko veliko težje umestiti v prostor in čas …

Viri: Vinko Sterle, Stari trg, ustno, junij 2016

Kraj: Stari trg pri Ložu
Datum: 1957
Avtor: ni znan
Zbirka: Vinko Sterle
Skenirano: 8. 6. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: