Skip to content

1962 Rakek – Kura pred Lovcem

12. 09. 2016
tags: ,

160603191

Park zvezda, v letih, ko je slika nastala, pa že Trg padlih borcev, kjer je na mestu nekdanjega spomenika kralju Aleksandru I. postavljen spomenik padlim borcem, ki predstavlja bombašico.

Njega dni je bila poleg gostilne Lovec pošta, poleg nje pa pisarna Krajevne skupnosti – de jure, de facto pa pri Lovcu, ker je bil precednik predsednik dejansko največkrat tam. In tedaj se je širil ljudski glas, da je bombašica postavljena tako, da z bombo cilja prav na pisarno krajevne skupnosti.

160603191-001Tabla z obvestili pripada Državnemu podjetju Avtošped, ki je imelo tu svoj sedež. Delavnice so bile v današnji telovadnici. Imelo je tri oddelke: avtoprevozništvo, avtomehanično delavnico in špedicijo. Zaposlenih je bilo devet delavcev.

Levo od Avtošpeda je imela svoje prostore Ljubljanska banka. Pod banko so stanovali Vengustovi in tega dne imeli na obisku skoraj vse sorodstvo. Celoten vozni park, ki ga vidite na sliki, namreč pripada Vengustovim sorodnikom. Zanimivo je, kako je Darč ugotovil letnico nastanka fotografije – spomnil se je, kdaj je kateri od sorodnikov kupil avto. Izmed vseh spoznam le fičkota.

Naša banka je skoraj dva tisoč let po Kristusu (leta 1991) dobila nove poslovne prostore. Nekaj dni pred selitvijo so na vrata starih prostorov obesili obvestilo, kdaj in kam se bodo selili in da bo te dni banka zaprta. Vsak dan, ko sem šla z vlaka, me je mučilo tisto obvestilo, potem pa nisem mogla več vzdržati. Vstopila sem in rekla: “Dober dan. Piše, da se selite. A boste imeli kaj razprodaje?” Pa je niso imeli. So rekli, da bodo samo staro za novo dajali. Kaj bi jaz s tem, če pa nič starega nimam.

160603191-002Cesta od železniškega prehoda do Trga padlih borcev, celoten trg in del Ljubljanske ceste so bili asfaltirani v začetku sedemdesetih let in zato ni čudno, da se je na sredi ceste osrednjega rakovškega trga znašla izgubljena kura. Glede na številčnost prometa tistega časa ni v nevarnosti. Ali menite, da gre v Lovca pit?

Slovarček:

  • de jure: pravno, uradno
  • de facto: dejansko

Kraj: Rakek
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Božidar Vengust Darč
Skenirano: 3. 6. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: