Skip to content

1932 Rakek – Veselje na motorju

13. 09. 2016

160603178Veselje je bilo pristno, letnica je pa malo približna, tako kot večina njih pri starih slikah. Vesela družba se je pustila fotografirati pred Vengustovo hišo.

Ta čas, ko sem po spletu iskala podatke o tem motorju, ki bi lahko bil Gilera LTE 500 Militare ali pa kar koli drugega, bi lahko prebrala pol metra knjig o Angeliki, angelski markizi. Škoda mojega časa. Tako ali tako se bo vsul plaz komentarjev, v katerih bodo navedene najmanjše podrobnosti tega motorja, vključno s skritimi napakami, ki jih v tovarni še niso uspeli zaslediti, ker so motocikel prej prenehali izdelovati. Zatorej lahko napišem kar koli. Na sliki je Pony Express letnik 1976.

Potem sem se spomnila, da imamo pri starih slikah tudi Denisa, ki obvlada to področje in res mi je zelo in hitro pomagal. To torej ni Pony Expres temveč motor AJS angleške izdelave, najverjetneje 350 kubični. AJS je podjetje AJ Stevens & Co Ltd., iz mesta Wolverhampton v Angliji, ki je izdelovalo osebna vozila in motorna kolesa. Obstajalo je od leta 1909 do leta 1931.

* * *

Naš ata je imel star motor Tomos avtomatik, ki ga je kupil že leta 1975. Prodal mu ga je stric, ki se je s tem mopedom peljal le dvakrat. Malo večkrat se je peljal moj bratranec, ampak moped je bil kot nov ter zelo dobro ohranjen in vzdrževan. Tudi naš ata se ni veliko vozil. Dvakrat ali trikrat na leto se je peljal na gmajno pogledat, če so še vse smreke in če so kaj zrasle in pa če je trava že dovolj visoka, da bi jo lahko pokosili. Zanj je skrbel tako kot za vse svoje stroje. To pomeni, da ga je čistil in vzdrževal, kadar pa je moped “počival”, je bil pokrit z deko in vzdignjen od tal, da ne bi gume postale bulaste ali preperele.

Ničkolikokrat sem ga prosila, če mi da malo za peljat po tistem, vsakomur znanem sistemu: “A daš za en krog?” Vendar niti slučajno nisem prišla do mopeda. Tudi pod razno ne. Odgovor je bil tak, da je dal slutiti, kakor da se boji zame: “Če si hočeš nogo zlomiti, kar s skednja dol skoči, bo hitreje in ceneje.” V resnici pa se je bal (tudi) za moped. In ta moped je nekega dne uzrl sin. Obletaval je ata kakor ose zrelo sadje. Nekega dne se je v garaži trudil, da bi vžgal moped. Ata in mama sta ga opazovala od daleč in čakala, kaj se bo zgodilo. Mopedu je bilo verjetno tistega nažiganja dovolj in je vžgal. Sin na to ni bil pripravljen in prizor je bil podoben kakšnemu iz risank o Tomu in Jerryju. Moped je speljal in sina, ki je bil pol lažji od njega, odvlekel za sabo tako, da je – držeč se za krmilo – mahedral za mopedom kot zastava na drogu. Šla sta naravnost proti glavni cesti. Ata in mama sta mu zakričala naj moped spusti. Ko pa je to res storil, sta odletela vsak na eno stran. Izjava stoletja: “Tudi pipnem ga ne več!” Odrekel se me bo, če bo tole izvedel.

160603178-001Na žalost lastnika in voznika nismo prepoznali, skrajna desna pa je Amalija Malka Bombač, poročena Stražišar, po domače Ablerjeva.
160603178-002Veseli mladenič je Polde Bombač, za njim, pokrit s klobukom Hendrik Stražišar, Ivanka Bombač, in Štefka Bučar. Sem prav vesela, da vidim mlado na sliki, ker se spomnim samo stare. Je bila prou fejst baba.
160603178-003Osnovni deli motocikla z registrsko tablico na blatniku kot je bilo tiste dni običajno.

Viri:

  • Darč Vengust
  • Denis Medved

Kraj: Rakek
Datum: 1932
Avtor: neznan
Zbirka: Božidar Vengust Darč
Skenirano: 3. 6. 2016
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Anonimno permalink
    13. 09. 2016 08:24

    Registrska tablica na motorju ima letnico 1934 če vam kaj pomaga glede letnice nastanka slike.

Trackbacks

  1. 1903 Rakek – Miha Trobec | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: