Skip to content

1961 Slivnica – Prostovoljna akcija pri Domu na Slivnici

5. 10. 2016

Akcija pri Domu na Slivnici

Poleg Doma na Slivnici je bilo treba urediti tudi njegovo okolico. Fotografije v tem prispevku je posnel Danilo Mlinar, ki je bil takrat glavni in odgovorni urednik časnika Glas Notranjske, ki je kot mesečnik izhajal od januarja 1962 do oktobra 1967 in je prinašal novice z našega področja. Od maja meseca 1965 je stal 35 din za izvod, od oktobra 1965 pa je bil po 50 dinarjev.

Okolico okrog Doma na Slivnici so začeli urejati leta 1961. Vendar dela niso bila dokončana tega leta, zato so z njimi nadaljevali tudi leta 1962.

Okrog naše pomembne planinske postojanke je ureditvena dela vodilo Planinsko društvo iz Cerknice. Delovnih akcij so se poleg mladine udeleževali tudi starejši. Ker Planinsko društvo Cerknica ni imelo zadostnih finančnih sredstev, so bili primorani tudi leta 1962 nadaljevati ureditvena dela s pomočjo prostovoljnih delavcev. Na pomoč so priskočili tudi člani društev in takratnih gospodarskih organizacij, predvsem pa mladinci in mladinke mladinske organizacije, ki so se izkazali s svojimi dejanji,Takrat se je predvidevalo, da bo z Domom na Slivnici postala Slivnica privlačna planinska točka, ugodna za obiske v vseh letnih časih, stalno oskrbovana in bo prijeten kotiček za občudovalce naših turističnih predelov, ker je s Slivnice lep razgled po celi dolini in celo do gorenjskih očakov. Prav tako bo objekt dobrodošel domačim gostom, saj bo v njem poskrbljeno tudi za razvedrilo, ki so ga v takratnih lokalih zelo pogrešali. Planinsko društvo Cerknica je pozivalo prostovoljce, da naj priskočijo na pomoč, saj gre za naš dom, ki naj bi ga čim prej dokončali in tako poskrbeli, da se bomo tudi v domačem letovišču počutili prijetno.

Na eni od fotografij je tudi France Dolničar. V osnovni šoli učil me je učil matematiko in kemijo.

Kraj: Slivnica
Datum: 1961
Avtor: Danilo Mlinar
Zbirka: Vanda Mlinar
Skenirano: 10. 1. 2015
Oblika: 5 fotografij

Dodajte komentar

%d bloggers like this: