Skip to content

1918/1943 Orehek – Razglednica z napako

27. 12. 2016

150119225Napis na razglednici  ima tiskovno napako – Orchek, moralo pa bi pisati Orehek. Tudi zaradi tega je razglednica zanimiva.

Anton Stegel iz Orehka je lepo zapisal in ga bom kar citirala:

“Slovenski narod je bil stoletja podvržen asimilaciji in uničenju pod Avstro-Ogrsko monarhijo, nato od leta 1918 do kapitulacije Italije 8. septembra 1943 pa pod Italijo. Po prihodu Italijanov leta 1918, je humoristični časopis »Tehtnica«, ki ga je občasno izdajalo Narodno bralno društvo Orehek sporočil: »V Trst so prišli vojaki s kurjimi peresi na glavi in s kurjo korajžo v hlačah.» (italijanski red vojske »bersaglieri«). Kmalu po prihodu je rimska volkulja pokazala svoje zobe in požrla vse obljube o demokraciji. Vse, kar je bilo slovenskega, jim je bilo napoti. Ukinjali in zapirali so vse slovenske institucije, šole, društva, preimenovali vasi in priimke ljudi. Skratka vse kar je bilo slovenskega. Orehek je dobil ime »Orecca«.”

Orehek je bil prvič pisno omenjen že davnega leta 1245, ko so z njim upravljali gospodje Nussdorfi in je po njih tudi dobil ime. Zlasti znamenit je bil krajevni grad, saj je bil Orehek središče velike fevdalne posesti. Od gradu je ostalo le še nekaj razvalin.

Kraj je imel nekdaj celo tri cerkve, ostali sta še dve. Ena izmed njiju je posvečena sv. Florjanu in je edina na Postojnskem, ki nosi ime tega gasilskega zavetnika.

V bližini nekdanje graščine, na srečo, še vedno stoji najdebelejša lipa na Postojnskem in tudi v širši okolici, zato jo imenujejo kar grajska lipa. Njen obseg meri kar 755 cm.

Baje naj bi tu živeli tudi predniki slovitega pisatelja Julesa Verna, ki so se za časa francoske okupacije izselili v Francijo.

Čeprav uradni viri pravijo drugače, pa se je v Orehku rodil avtor prve samostojne tiskane posvetne pesniške zbirke »Štiri pare kratkočasnih Novih pesmi« Pavel Knobl (1765 – 1830).

Plemeniti geni pa so se prenesli, kot kaže, tudi na vaške živali. Tako je nekoč Orehkar, Orehovčan, mislim da je pravilno Orehovec (kot pijača), v glavnem en iz Orehka, nekemu Ljubljančanu ponudil v odkup pasje mladiče, ker je psica pred kratkim povrgla. Meščana je zanimalo, kakšne pasme da so in prodajalec mu je zagotovil, da so čistokrvni nusdorfski mešanci. Kupčija je bila sklenjena. Pa naj še kdo reče, da Slovenci nič ne damo na rodovniško kri. Pa čeprav je pasja.

150119225zRazglednica je nastala med italijansko zasedbo Orehka, torej med leti 1918 in 1943. Izdal jo je fotograf Zirmann iz Postojne. Odposlana pa je bil že po drugi svetovni vojni. Kdaj žal ni mogoče ugotoviti, ker je neki filatelist potrgal znamke, pisec pa ni zapisal datuma.

Viri:


Kraj: Orehek
Datum: med 1918 in 1943
Avtor: Zirmann
Zbirka: Tončka Jernejčič
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: