Skip to content

1954 Dobec – Naš vrtiljak

17. 02. 2017
by

vrtiljak-2Na sliki, verjetno jeseni leta 1954, smo bolj ali manj nasmejani otroci na vrtiljaku, ki je stal na domačem vrtu.

V desnem kotu se vidi del Markotovega (Košir) kozolca, ki je bil še pokrit s slamo.

Vrtiljak je napravil moj oče. V tla je zabil močan kol, nanj nasadil leseno kolo s starega kmečkega voza, čez pa križem pritrdil dve deski. Na vsakem koncu je naredil sedež. Spomnim se, da je imel vsak drugačno naslonjalo. Za tiste čase, ko so bile igrače še redke, igrala pa še redkejša, je bil naš »ringelšpil« nekaj res imenitnega.

Tistega dne so bili pri nas na obisku Otrinovi. Milan Otrin je bil takrat upravitelj osnovne šole v Begunjah, učila pa je tudi njegova žena Helena.

Spomnim se pa, da je včasih v Begunje prišel velik vrtiljak, ki so ga poganjali še na roke. Enkrat nam je lastnik obljubil, da se bomo lahko vrtili, če bomo nekaj časa mi poganjali. Moj brat Andrej je bil navdušen, a mu na koncu lastnik ni dovolil, da bi se vrtel.

vrtiljak-2-001

 • Marko,
 • Mateja Otrin,
 • Andrej Otrin.
vrtiljak-2-002

 • Janez,
 • Maša,
 • Tomaž,
 • Andrej Kranjc.

Prispevek je napisala: Marija Košir.

Kraj: Dobec
Datum: 1954
Avtor: France Kranjc
Zbirka: Maša Košir
Skenirano: 12. 11. 2014 (Marija Košir)
Oblika: skenirana datoteka (24. 1. 2017)

4 komentarji leave one →
 1. 17. 02. 2017 09:10

  Ta prispevek me je spomnil tudi na naš ringelšpil. Postavljen je bil na dvorišču pred vojaškim blokom v Velikih Blokah, v katerem so stanovali: teta Zofka, stric Tone in sestrična Jelka. Otroci smo bili kuhani in pečeni tam. Malo mlajši smo čakali, da so nas taveliki spustili nanj, pa nas tudi vrtili.

 2. alojzmazij permalink
  17. 02. 2017 21:18

  Breda, ta “ringelšpil”so navadno vrtili štirje fantje, ki so nato imeli po štirih vrtenjih eno vožnjo zastonj. Bolj izkušeni so znali na začetku vožnje tudi pravilno prijeti sedež pred sabo, na katerem je običajno sedelo dekle v frfotajočem krilu. Ob pravem času je med vrtenjem sledil izpust in dekle je ob krikih poletela skoraj do vodoravnega leta in spet nazaj. Veselje je bilo nepopisno, marsikakšna je morala po prestanem strahu po frišne hlačke! Ringelšpilarji so razkazovali tudi opico in bele miši in imeli zveneče ime svoje firme:”Majmunski raj” !

 3. 18. 02. 2017 07:24

  O teh frišnih hlačkah res ne vem, se vidi da sem bil tamala. Se pa spomnim, da so taveliki frajerji, ki so ringelšpil vrtili, kar v letu skočili nanj. Vrtilo se je pa res močno, tako da si se moral kar fino držat, da nisi odletel s sedeža. 😀

Trackbacks

 1. 1954 Dobec – Lovca in otroci | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: