Skip to content

1938 Ljubljana – Mednarodni mladinski tabor

30. 04. 2017

161119940

Priredila sta ga Zveza fantovskih oddelkov in Vodstvo dekliških krožkov iz vrst Orlov. Odvijal se je na stadionu v Ljubljani od 26. do 29. junija 1938. Pokrovitelj festivala je bil kralj Peter II, častno predsedstvo pa so sestavljali visoki predstavniki jugoslovanske vlade. Mladinskega tabora so se udeležili predstavniki devetih držav, članic mednarodne katoliške telesne in športne zveze s sedežem v Parizu. Manjkali niso niti rakovški fantje, zato se je fotografija nastopa na stadionu znašla v zapuščini Mirka Vidriha.

Prvi dan, 26. junija, je bila otvoritev razstave Prosvetne zveze v Frančiškanski dvorani, skozi ves dan pa so potekale tekme skupin in posameznikov v raznih športnih dejavnostih.

Naslednjega dne so se prav tako odvijale športne igre, ki so se zaključile s slavnostno Mednarodno akademijo v Unionu.

28. junija so s športnimi igrami nadaljevali, potekale pa so tudi druge dejavnosti: Zborovanje prosvetnih delavcev ZFO v Unionu, blagoslovitev zastave VDK v kapeli Marijanišča na Poljanski cesti, zborovanje prosvetnih delavk v dvorani pri Mikliču (To je stavba nasproti ljubljanske železniške postaje, ki je bila po drugi svetovni vojni nacionalizirana. V uporabo jo je dobila JLA in jo spremenila v Dom armade.), slavnostno zborovanje Prosvetne zveze in jugoslovanska akademija v Unionu, češkoslovaška akademija v opernem gledališču in od 22. do 24. ure spoved po ljubljanskih cerkvah.

161119940-001Glavno dogajanje je bilo 29. junija 1938, na praznik sv. Petra in Pavla. Dan se je začel z budnico ob petih zjutraj in nadaljeval z mašo po več ljubljanskih cerkvah. Šele po maši je bil zajtrk. Sledilo je zbiranje za sprevod krojev in narodnih noš po ulicah Ljubljane do stadiona, kjer je bila ponovno maša, pri kateri je pridigal škof dr. Gregorij Rožman, mašo je daroval mariborski škof dr. Ivan Tomažič. Med mašo se je glasilo ljudsko petje. Dirigiral je stolni dekan dr. Franc Kimovec. Po kosilu za vse navzoče je bil zbor vseh sodelujočih na določenih mestih, da so lahko izvedli glavno predstavo orlovskih športnikov, ki se je zaključila z nastopom konjenice in razglasitvijo rezultatov.
161119940zTu ni nič, zapis je na sprednji strani. Še dobro, ker bi bilo sicer to množično zborovanje kar koli.

Viri:

  • »Kres«, Glasilo slovenskih fantov, Glasilo Zveze fantovskih odsekov v Ljubljani. – Letnik IX. Slavnostna taborna številka.

Kraj: Ljubljana
Datum: 26. do 28. junij 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Anica Truden
Skenirano: 19. 11. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: