Skip to content

1957 Osredek – Mladi godci

29. 04. 2017

170123313Na sliki vidimo štiri mlade fante iz Vidovske fare, ki so že pred daljnimi šestdesetimi leti imeli svoj ansambel. Pred neznanega fotografa so se postavili kot pravi profesionalci ob špilanju v Osredku. Verjetno ob vaškem žegnanju.

Fantje so se združili v ansambel na pobudo zadruge, ki jim je najprej tudi posodila inštrumente. Kasneje so si kupili svoje. Le harmonikar je imel že od začetka svojo harmoniko. Saj je izhajal iz družine, kjer je bil že njegov oče kmečki godec. Vsi fantje so bili samouki in so se naučili špilati po posluhu. Vadili so pri Svetem Vidu, na domu harmonikarjevega dekleta. Njena mama jih je rada sprejela v svoj dom. Tako je bil najbolje rešen prostorski problem za vaje. V ansamblu je vladalo dobro vzdušje, saj so jih poleg ljubezni do glasbe združevale tudi sorodstvene in prijateljske vezi. Vabili so jih na vse prireditve, žegnanja in veselice. Kasneje so medse sprejeli še petega člana in si nadeli ime Mladi zadružniki.

170123313-001

 • Prvi z leve s klarinetom je Ciril Pirman (Zala).
 • Trobento je igral Miro Bavdek (Jeršiče).
 • Harmoniko je raztegoval Alojz Hiti (Osredek). Alojz in Miro sta bila bratranca, Ciril je bil bratranec Lojzetovemu dekletu.
Na baritonu je bil skupni prijatelj Slavko Doles (Jeršiče).

Fantje so bili oblečeni v temne hlače, bele srajce in trije so celo z zavezano kravato. Vsi lepo nazaj počesani. Kot bi jih na prireditev pripeljal kakšen poklicni šofer.

Če samo pomislim, da so morali fantje na vse vaje in prireditve peš ali pa s kolesom. Da so morali po končanih veselicah sredi noči še proti domu na enak način. Zelo pohvalno!

Slovarček:

 • špilanje: igranje, muziciranje

Viri:

 • Miro Bavdek
 • Slavko Doles

Kraj: Osredek
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 23. 1. 2017
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. anaivani permalink
  29. 04. 2017 07:44

  No, kaj takega. Enkratni so naši Vidovci. Stare slike so pa nekaj vrednega.

Trackbacks

 1. 1957 Sv. Vid – Mladi zadružniki | Stare slike
 2. 1956 Sv. Vid – Dvojna poroka, drugič | Stare slike

Dodajte komentar

%d