Skip to content

1930 Grahovo – Fotograf Jože Šega z družino

21. 05. 2017

120421026Pred nami je družinski posnetek poklicnega fotografa Jožeta Šega iz Grahovega. Nastala je v fotografovem domačem ateljeju, od koder izhajajo tudi že nekateri objavljeni prispevki. Slednjim smo kaj hitro določili kraj in avtorja nastanka po zaslugi edinstvenih tal iz dvobarvnih rdeče-belih kockastih plošč. Razveseljujoč je podatek, da se je fotografov atelje nekako ohranil vse do danes, kjer je v njem nad vrati imel svoje mesto tudi ta uokvirjen posnetek.

Jože Šega (r. 1876) je svoje fotografsko zanimanje izpopolnil pri župniku na Gori pri Sodražici. S svojo dejavnostjo je začel leta 1907 in vse tja do vojne. Bil je eden redkih in zelo poznanih fotografov tistega časa. Poleg njega se je s fotografiranjem ukvarjal tudi Podobnik na Rakeku. Kljub temu da je bilo fotografiranje nekaj posebnega in si ga niso mogli privoščiti ravno vsi, je Jože Šega naredil tudi veliko terenskih posnetkov, kamor so ga vabili na dogodke, kot na primer poroke, gasilska srečanja, fotografiranja za osebne dokumente, portretov, mrličev, pokrajinskih razglednic. Ker takrat ni bilo izbire prevoznih sredstev, se je kljub slabim cestam odpravil s kolesom, oprtanim s stojalom, pokrivalom, lesenim aparatom in ploščami. Dejavnost je opravljal vse od Rakeka do Prezida in verjetno še marsikje drugje, zato so morala biti zanimiva tudi njegova pripovedovanja raznih zgodbic, ki jih je ob vrnitvi prenesel v komaj dočakajoča otroška ušesa. Njegov sin prelat Vinko Šega je očetove zgodbice skozi leta strnjeval na papir, a so v knjižici z naslovom Na obronkih suhega jezera izšle šele po njegovi smrti. Ves potreben material, kot so plošče, papir, razvijalec, si je priskrbel iz trgovine v Ljubljani, kjer je na Prešernovi (sedaj Čopova) delovala Fotografska zadruga.

120421026-001Ker je stala domačija Šegovih na spodnji strani potoka, ki teče skozi vas, se jih je prijelo domače ime “Za potokom”.

Družinska tradicija ukvarjanja z obrtjo sega pri Šegovih že nekaj generacij nazaj:

 • Luka – izdelava strun,
 • Anton – šlosar (ključavničar),
 • Jože st. – trgovec (manufaktura)
 • Jože – fotograf.
120421026-002Na posnetku je osem od desetih Šegovih otrok, saj sta dva umrla že v otroštvu. Eden od njiju je kot štiriletnik umrl zaradi opeklin. V družini je živela še Jožetova teta, tako da so kar trikrat sedli za mizo, preden so vsi poobedovali.

Viri:

 • Vinko Šega
 • Tone Komidar

Kraj: Grahovo
Datum: 1920
Avtor: Jože (Josip) Šega
Zbirka: Tone Komidar
Skenirano: 17. 4. 2012
Oblika: fotografija

9 komentarjev leave one →
 1. ozzi permalink
  2. 06. 2017 13:07

  Rad bi opisal osebe katere so na druzinski sliki Jozeta Sega iz Grahovega,namrec jaz sem daljni sorodnik Segovih.
  Od leve proti desni v prvi vrsti;stoji Joze, sedi oceJoze, Stanko, sedi mati Franciska,Alojzij.zadaj Pepca,Mimi,Franc,Julka in Vinko.

  • 2. 06. 2017 19:43

   Prosim, pošljite vaš e-mail naslov na cerknica.org@gmail.com. Pri Stareslike imamo še precej fotografij Jožeta Šege. Vaša pomoč pri določevanju oseb na fotografijah bi bila zelo dobrodošla.

   • ozzi permalink
    6. 06. 2017 01:13

    Jaz Alojz Hren sem komentiral glede slike Segovih.

 2. ozzi permalink
  3. 06. 2017 10:57

  Milos poglej na Skyu

Trackbacks

 1. 1925 Grahovo – Prvo obhajilo | Stare slike
 2. 1908 Grahovo – Po poroki | Stare slike
 3. 1910 Sv. Trojica – Pozdrav od Sv. Trojice | Stare slike
 4. 1935 Grahovo – Pevsko društvo | Stare slike
 5. 1937 Grahovo – Pred šolo | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: