Skip to content

1969 Unec – Posek gozda za traso avtoceste v Zalovki

2. 07. 2017

Avtocesta od Postojne do Vrhnike je bila odprta decembra 1972. Pripravljalna dela so se pričela že pet let prej. Na posnetku je posekan gozd, leta 1969, na delu trase avtoceste od Unca (Hribce) proti Postojni, kjer se danes konča vsek in začenja viadukt Unec. Tu je avtocesta presekala naš gozd Zalovko, ki ga je kot doto k hiši prinesla moja mama Lucija (1919 – 1999) od doma (pri Malnerčkovih na Uncu). 

Na eni strani (proti Uncu) je ostalo okoli pol hektarja gozda, na drugi pa okoli dva ha. Težko je opisati, kako je mamo to prizadelo, izgubila je nekaj, na kar je bila izredno navezana, nekaj kar je bilo njeno, saj kot večina tedanji žena na manjših kmetijah ni bila nikoli zaposlena. Izgube ni odtehtala niti odškodnina (po pritožbah na osnovi ocenitev Slavka Petriča univ. dipl. inž. gozdarstva), pa tudi lesa ni napadlo prav veliko, posekati je bilo treba še ne popolnoma odrasel gozd, kar velik del je obsegal celo mlajši nasad, ki smo ga osnovali nekaj let prej.

V kroniki šole na Uncu je tudi tale zapis o pogozditvi dela parcele, ki je danes tema stare slike:

Dečji dan za pogozdovanje je bil 24. aprila 1940. Gozdna uprava logaške gozdne drevesnice je šoli poslala 400 smrekovih sadik. Sajenja se je udeležilo 73 otrok 3. in 4. oddelka. Zasajena parcela ima parcelno številko 1541 k. o. Unec z imenom Zalovka in je last Lucije Ileršič z Unca 26.

Na posnetku sta na desni mogočna Krovcova hiša – (Mlinar), nekdaj je bila to gozdarska hiša (porušena ob gradnji viadukta), hiša na levi pa še stoji, v njej je živel upokojeni gozdar Meliva, poleg si je zgradil cerkvico, ki se je pred leti podrla. Po izgradnji avtoceste si je zgradil brunarico ob koncu Škocjanske ceste na Rakeku in se tja preselil.

V ozadju področje nad Hribcami pod Kolobarjem pred izgradnjo avtoceste.

Na zadnji strani je zabeleženo, kdaj je bila fotografija posneta: Trasa avtoceste skozi našo Zalovko, oktober 1969.

Viri:

 • Kronika šole Unec

Kraj: Zalovka (Unec – Hribce)
Datum: oktober 1969
Avtor: Franc Perko ml.
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 25. 5. 2017
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Hribčanka permalink
  13. 06. 2022 21:54

  Meliva je bil mogoce lastnik pred g.Sencurjem, kateri je zivel v hisi levo od Krovcove, poleg je bila cerkvica in on je potem zivel na Rakeku, konec Škocjanske ceste.
  Bil je oce Justine, ki je bila porocena Mikuž, ziveca na Rakeku.
  Pogled pa tudi ni na Kolobar, ampak na Kozarje.
  Kolobar je na koncu hribc, desno nad Klančarjevo hišo.

Trackbacks

 1. 1897 Unec – Izjava Podžupanstva na Uncu | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: