Skip to content

1912 Rakek – Tonca Hmelak

5. 08. 2017

Pripravlja se nekakšno slavje, kajti Tonca krasi pročelje hiše, kjer so stanovali. Je bilo to družinsko slavje ali kakšna obletnica ali uspešen posel tovarne?

Tonca je bila pametna, močna in sposobna ženska. Leta 1910 so v Borovnici, od kjer je bila doma in kjer je tedaj živela, ustanovili podružnico »Slovenske straže«. Predsednik je bil njen oče, deželni poslanec, Tonca pa je bila članica ženskega pododbora. Po poroki z Žagarjem ji ni ostalo veliko časa za družabno življenje. Sploh po njegovi smrti je imela veliko dela, saj je vse do poroke s Hmelakom leta 1920, prevzela v upravljanje Žagarjeve tovarne in hkrati skrbela za družino. Otroka sta imela pestunjo, Tonca pa je s pomočjo služinčadi vodila gospodinjstvo, nadzorovala kuhinjo in pranje perila, čiščenje, večerje, dobrodelne dogodke, brala in igrala klavir. Spoznala se je na računovodske storitve in z lično pisavo vodila računovodstvo velikega posestva in pozneje vedno pogosteje tudi podjetja.

Dala je zgraditi veličastno grobnico za svojega moža, ki je bila dokončana leta 1932 po načrtih profesorja Plečnika. Toncin brat Ferdinand, jezuit, in Jožef Plečnik sta bila prijatelja.

Leta 1933 je bila gospodarska kriza v Ameriki in Evropi. Kljub temu pa je Tonca Hmelak zaključila z veliko investicijo v Ljubljani – dograjen je bil moderen stanovanjski blok ob Resljevi cesti. Žal pa v njegovi lepoti ni mogla dolgo uživati. Že naslednje leto je zapustila to solzno dolino, a za seboj pustila močno in neizbrisno sled.

Po slikah, ki jih je v svoji knjigi objavila Monika Žagar, je soditi, da je bila Antonija Tonca Hmelak, vdova Žagar, rojena Kobi, takole vitka v mlajših letih. Po rojstvu sinov je pridobila tudi kakšen kilogram in glede na te podatke sem ugibala tudi letnico nastanka fotografije.
 Posli, sosedje, radovedneži?

Viri:

 • Slovenec, 16. julij 1910 (let. 38, št. 159), str. 2
 • Slovenec: političen list za slovenski narod (05. 10. 1934), letnik 62, številka 226a. URN:NBN:SI:DOC-LH2G9HOB from http://www.dlib.si
 • Žagar, M. Dva brata, trije svetovi. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2015.

Kraj: Rakek
Datum: 1912
Avtor: neznan
Zbirka: Marta Mele
Skenirano: 5. 3. 2017
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. M. Žagar permalink
  6. 06. 2018 16:09

  Mislim, da gre za nesporazum: tole ni Tonca Hmelak, niti ni ta fotografija objavljena v moji knjigi, Dva brata, trije svetovi. Kdo bi ta gospa bila, lahko samo ugibamo. Lep pozdrav, MŽ

  Všeč mi je

 2. Anonimnež permalink
  9. 06. 2018 10:19

  Po sliki sodeč bi ta gospa lahko krasila staro šolo.

  Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: