Skip to content

1960 Cerknica – Folklorni trio

20. 10. 2017

Kot smo že pisali v starih slikah, je bila v Cerknici okrog leta l960 aktivna folklorna skupina pod vodstvom Julke Mikše.

 Vsaka prava folklorna skupina mora imeti svoje glasbenike, ki jo spremljajo. Tako je bilo tudi v Cerknici. Trije glasbeniki so s svojimi instrumenti spremljali plesalce tako na vajah kot na nastopih. S kitaro, harmoniko in kontrabasom so se prilagajali plesnemu tempu. Pa tudi brez pevk ni šlo. Imeli so dve izvrstni vokalistki. Igranje in petje v živo daje nastopu vedno svoj čar. Vsi nastopajoči so bili v narodnih nošah. Za razliko plesalk sta bili pevki v oblekah brez predpasnika. Vsi pa zelo elegantni.

Kitarist Toni Simičak.

Le kdo ga danes ne pozna? Cerkničanom zelo dobro poznam brivec in frizer. Verjetno pa ob striženju nihče ni pomislil, da je ta frizer nekoč igral kitaro v folklorni skupini. Spretni prsti so potrebni tako pri igranju kitare kot pri striženju. Moj oče je prisegal na njegovo striženje, in kot vem, je bilo veliko takih strank.

Harmonikar Alojz Hiti.

V Cerknico priseljeni Osrejčan, samouk na harmoniki, je užival v igranju. Igral je tako klavirsko harmoniko kot tudi frajtonarico. Bile so mu sprostitev po delu na Brestu. Mi pa deluje v tem širokokrajnem klobuku kot neki planšar na Veliki planini in ne kot notranjski godec. Važno je, da je užival. Saj njegov nasmeh pove vse.

Kontrabasist Konrad- Rado Majer.

Štajerc iz Rogatca, iz okolice Rogaške Slatine, je prišel v Cerknico zaradi možnosti šolanja in kasnejše zaposlitve na Brestu. Tu si je zgradil hišo in ustvaril družino s tremi otroki. Hitro si je našel tudi glasbene prijatelje. Z igranjem na kontrabas je bil tretji član folklornega tria.

Tu vidimo folklorni trio v družbi pevk:

 • Toni Simičak,
 • pevki Vera Žnidaršič in
 • Vida Žnidaršič.
 • Alojz Hiti in
 • Rado Majer.

Prav škoda je, da jih ne slišimo igrati in peti.

Viri:

 • Toni Simičak
 • Ančka Udovč

Kraj: Cerknica
Datum: 1960
Avtor: verjetno Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 1. 9. 2017
Oblika: 2 fotografiji

3 komentarji leave one →
 1. anaivani permalink
  20. 10. 2017 08:26

  Krasni so. Prav dobro se jih spomnim.

Trackbacks

 1. 1956 Osredek – Dvojna poroka | Stare slike
 2. 1956 Sv. Vid – Dvojna poroka, drugič | Stare slike

Dodajte komentar

%d