Skip to content

1915 – Krojaški mojster Janko Vivoda z Rakeka v prvi svetovni vojni

1. 12. 2017

V zaledju fronte v prvi svetovni vojni so imeli poleg skladišč, kuhinje ipd. tudi delavnice za popravilo obleke in obutve. Na fotografiji sta tako provizorična čevljarska in krojaška delavnica.

Vidimo, da sta bili obe delavnici v slabem vremenu pod nekim nadstreškom, v lepem vremenu, ali pa samo za fotografiranje pa so delavnici prestavili pred poslopje na prosto. Težišče bojev v prvi svetovni vojni je bilo najprej močno topovsko obstreljevanje obrambnih položajev, potem pa juriši pehote, zdaj enih zdaj drugih. Pogosto je bila tarča obstreljevanja tudi zaledje, tako je bilo tudi delo v zalednih delavnicah vse prej kot varno.

Krojaški mojster Janko Vivoda z Rakeka (levo) in njegov pomočnik (neznan) ob šivalnem stroju nekje v zaledju fronte v prvi svetovni vojni.
Tako kot krojači so imeli veliko dela, da so vsaj za silo vzdrževali vojaško opremo, tudi čevljarji. Imela sta res le najnujnejše orodje, za delovno mizo pa kar zaboj, v katerem je verjetno prišlo na fronto orožje ali municija. Na delovni mizi imata tudi vrč s pijačo. Oba neznana.

Slovarček:

  • provizoričen: začasen, zasilen
  • municija: strelivo

Kraj: neznan
Datum: 1915
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 7. 9. 2017
Oblika: kopija fotografije, ki mi jo je dal Tine Bombač iz Rakeka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: