Preskoči na vsebino

1954 Stari trg – Šahovski krožek

2. 12. 2017

Sodeč po zapisu na ovitku filma iz “Vinkotovega kufra”, je ta posnetek nastal junija leta 1954 – mogoče ob zaključku šolskega leta oziroma šahovske sezone? Napravil ga je učitelj na Nižji gimnaziji Stari trg Vinko Toni, ki je bil tudi šahovski mentor dijakom na sliki.

Enajst dečkov se je postavilo v kot med vrati in okni zgradbe, ki bi bila lahko Hotel Jelen v Pudobu, kjer je bila pozneje orodjarna Kovinoplastike, takrat pa res še bolj ali manj delujoč gostinski obrat. Nekoliko majava je ta domneva, saj ni verjetno, da bi krožek potekal tam, pa tudi podobnih oken in vrat bi se v tistem času še kaj našlo. Pa vendar: so mogoče skupaj prišli v hotel na malinovec? Dečki peš oziroma v teku, učitelj in hkrati fotograf s kolesom? Ne zdi se verjetno. Ali pa je imel šahovski krožek prostor v tisti stavbi? Tudi to ni videti resnično.

So bili nekje v Starem trgu? So bili fantje pretežno Starotržani, ker je bilo drugim daleč do popoldanske šahovske dejavnosti ali je bila ta kar takoj po pouku? In niti ene deklice ni na sliki – so bile posebej ali jih šah sploh ni zanimal?

Pred seboj so fantje razgrnili dve šahovnici, da se bo za vse večne čase vedelo, kaj jih je družilo. Upala sem, da bom s pomočjo dr. Viktorja Kraševca lahko zapisala tudi imena dečkov na sliki, a se ni izšlo. Čeprav je bil mladi Viktor predan šahist, ki je svojo pot začel prav v tem krožku in se pozneje povzpel do mojstrskega kandidata, pa ga v tem času ni bilo več v Starem trgu, saj je že odšel na šolanje drugam. Tako lahko le nemočno gledam v obraze, ki se mi vsi zdijo nekam znani, me na nekoga spominjajo, a se jim imena nikakor ne pojavijo. Samo ugibam: bi bil med tistimi, ki stojijo, lahko drugi od leve Marjan Plos? Je zadnji v tisti vrsti Rudi Mlakar? Kdo pa so drugi? Ali lahko pomagajo bralci Starih slik?! Prosim!

Kraj: Stari trg
Datum: junij 1954 – oznaka na ovitku filma
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 26. 6. 2014
Oblika: negativ 36×24

4 komentarji leave one →
 1. Anonimnež permalink
  3. 12. 2017 02:22

  Tudi jaz sem se navadla igrati šah, nas je navadil naš Ata ko smo bili še majhni. On se je navadil pa pri vojakih 1932. Ko sem bila še v osnovni šoli, sem šla na eno šahovsko tekmo približno 1951. Je prišel en tekmovalec od nekje v našo Igavsko šolo. Naš učitelj nas je spodbujal da naj gremo igrati vsi tisti učenci kateri smo se znali šahat. Smo se posedli k mizam, ki so bile postavljene okrog in okrog sobe. Tekmovalec je pa hodil en do drugega in matiral mnoge kar kmalu. Eni fantki tudi niso dolgo trajali in me postrani gledali ko sem še naprej igrala. Seveda tudi mene je matiral, al takrat jih je bilo že polovica manj pri mizah. Fletni spomini. Milena Truden, Melbourne

  Všeč mi je

 2. 3. 12. 2017 07:46

  Res lepi spomini, hvala zanje!

  Všeč mi je

 3. Anonimnež permalink
  4. 12. 2017 22:55

  podoben je Janezu Benčini peti od leve vprašati ga je treba

  Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: