Preskoči na vsebino

1971 Ravbarkomanda – Nenačrtovani odcep za Unec

8. 12. 2017

Priprave na gradnjo avtoceste Vrhnika-Postojna so trajale pet let, dela pa so se uradno začela 23. maja 1970. Gradnja 32 kilometrov dolgega odseka avtoceste je bila razdeljena na tri pododseke: Vrhnika-Logatec, Logatec-Unec in Unec-Postojna.

Največji zalogaj na odseku med Uncem in Postojno je predstavljal viadukt Ravbarkomanda, gradbišče tega odseka vidimo na fotografiji, posneti julija 1971. Viadukt je dolg nekaj manj kot 600 metrov, stoji na do 33 metrov visokih podpornih stebrih, izdelalo ga je podjetje Gradis iz Ljubljane.

Še posebej hud zalogaj – tokrat ne za graditelje, temveč za vodstvo takratne občine Cerknica – je bil načrt avtoceste, ki so ga v času priprav prejeli na ogled. V njem namreč ni bil predviden odcep avtoceste na Uncu! Cerkničani in seveda vsi, ki so bili vezani na cestne povezave od Ribnice, Gerovega do Cerknice in naprej proti Ljubljani, bi bili tako odrezani od hitre povezave. Na avtocesto bi lahko zapeljali v Postojni ali v Logatcu, kakšna izguba časa bi bila to, si komaj lahko predstavljamo.


 
Cerkniški župan Jože Telič ter nekdanja poslanca, naš sogovornik Tone Gornik (Splošni zbor) in Jože Lesar (Gospodarski zbor) so pripravili pregled območja, ki bi ostalo brez povezave, in posledice takšne opustitve gradnje odcepa. Posebej so poudarili še vidik obrambe v primeru morebitne agresije na državo. Takšno, obrambno naravnano razmišljanje je bilo takrat običajno, še posebej prisotno pa po zasedbi Češkoslovaške s strani sovjetskih čet in njenih zaveznikov.


 
Tako pripravljen dokument so želeli posredovati nekomu, ki bi lahko vplival na dopolnitev načrta avtoceste. Spomnili so se na generalpolkovnika Pehačka, ta je bil takrat poveljnik korpusa, ki je pokrival Slovenijo. Rado Pehaček jih je sprejel, skupaj so pregledali pripravljeni dokument in obljubil je, da ga bo predstavil na seji generalštaba, ki naj bi bila prav naslednji dan. In res je župan Telič že dopoldne naslednji dan prejel telefonski klic, da se generalštab strinja in predlaga, da se projekt dopolni z dodanim odcepom na Uncu.

Avtocesta Vrhnika-Postojna je bila predana v promet 29. decembra 1972.

Viri:

Kraj: Ravbarkomanda
Datum: 17. 7. 1971
Avtor: neznan
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 10. 12. 2014
Oblika: negativ 36×24
Zvočni posnetek: Tone Gornik, Miloš Toni, 11. 10. 2017.

3 komentarji leave one →
  1. alojzmazij permalink
    8. 12. 2017 14:07

    Poleti 1972 sva šla s sodelavcem iz Kovinoplastike Lož Fridetom Barago službeno v Postojno. Sedanja stara cesta se je še vila ob in po gradbišču avtoceste. Čudila sva se neverjetni širini bodočih vozišč. Tehnični firbec naju je premotil, da sva parkirala in s koraki premerila širino bodoče avtoceste. 30 korakov! To bo pa preširoko, nikoli ne bo toliko prometa, sva modrovala. 45 let po najinih “izmerah” in razmišljanjih je pa vse preozko in gneča , zastoji in zdrsi…Ni kaj, stare slike.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1972 Cerknica – S kolesom po avtocesti | Stare slike
  2. 1971 Unec – Gradnja avtocestnega priključka | Stare slike

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: