Skip to content

1921 Osredek – Grubenška Mimica

8. 01. 2018

Mala deklica, ki sedi v maminem naročju, se je rodila daljnega leta 1920. Krstili so jo za Marijo. To je njena prva slika, na kateri je stara približno eno leto. Ko je odrasla, je iz Marije postala Mima. Ob atu, ki ponosno sedi poleg, sta še dve njeni teti in stric (mamine mlajše sestre in brat). Fanta za atom pa žal ne poznamo.

Mama Antonija je izhajala iz velike družine. Njena mama je ob rojstvu dvanajstega otroka umrla na porodu. Antonija, kot najstarejša, je prevzela skrb za brate in sestre. Ko se je poročila, sta najmlajši sestri Pepa in Karolina veliko časa preživeli pri njej, ter ji pomagali. Leto pred rojstvom Marije je tudi njej na porodu umrla prvorojenka.

Ob nekem dogodku pri Svetem Vidu so se takole vsi skupaj slikali. Mama Antonija je potem iz skupinske slike izrezala sliko svoje hčerke in samo njo poslala svoji sestri Micki v Ameriko. Zakaj ni poslala cele slike, lahko samo ugibamo. Ko se je po dolgih, dolgih letih teta Micka vrnila v domovino, tokrat kot Meri, je svoji nečakinji pokazala to izrezano slikico. In šele tedaj je Mima izvedela, s kakšnimi besedami jo je mama predstavila. Napisala je: “To je naša Mimica.” V spomin na vse to si je dala Mima povečati svojo prvo samostojno sliko. Sama imena Mimica iz maminih ust ni nikoli slišala.

  • Z enoletno hčerko Marijo v naročju sedi mama Antonija Hiti.
  • Za njo sta njeni sestri, starejša na levi Pepa Bavdek in
  • desno mlajša Karolina Bavdek.

  • Sedi gospodar družine oče Anton Hiti.
  • Za njim levo je brat mame Antonije, France Bavdek,
  • desnega žal ne poznamo.

Zanimiva je ponosna drža cigaret v roki. Kot nek znak pomembnosti.

Grubenška Mimica stara približno eno leto. Vidi se, da je bila slika izrezane iz celote, vidijo se tudi roke njene mame iz ozadja. Čeprav nenavadna, je pa vseeno prepotovala pot v Ameriko in nazaj.

Viri:

  • Marija Obreza

Kraj: Osredek
Datum: 1921
Avtor: neznan
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 7. 12. 2017
Oblika: fotografija in kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: