Skip to content

1965 Jugoslavija – Vžigalice

7. 02. 2018

Kaj je bilo prej – kura ali jajce oziroma vžigalice ali vžigalnik?

Prvi instrument, ki je deloval po principu današnjega vžigalnika, je izumil nemški kemik Johann Wolfgang Döbereiner že leta 1823. Pomembno vlogo pri patentiranju vžigalic je imel Anglež John Walker, saj je leta 1827 naredil prve, a je bila vžigalna glavica iz take zmesi, da je neznansko smrdela, ogenj pa je hitro ugasnil in se izum »ni prijel«. Če stopimo še nekaj korakov nazaj, pa pridemo do dejstva, da so Kitajci že leta 577 uporabljali paličice, s katerimi so prenašali ogenj. Ah, vedno ti Kitajci. Joshua Pusey je leta 1982 patentiral vžigalice, pakirane po 50 kosov, ki so se prižigale na notranji strani pokrova.

Tovarno vžigalic Drava v Osijeku, ki je izdelala tudi vžigalice na sliki, je vodila družina Reisner in je bila ustanovljena leta 1856. Bila je prva na tem teritoriju, saj je začela obratovati le 23 let po odkritju prve vžigalice. Pod tem imenom je delovala od leta 1909 do 1945, ko je bila nacionalizirana. Leta 1950 so ji nadeli ime Drava, tovarna šibic, Osijek. Leta 2003 pa so jo zaprli.

Na tedanjih škatlicah so bile vse mogoče slike: živali, rože, gobe, avtomobili, ladje, juha Podravka, znak za bolnico, pošto, Olimpijske igre Sarajevo 1984, vse kar si zamislite. Lahko bi rekli, da so bile škatlice vžigalic brezplačni majčkeni reklamni panoji.

Uporabljale pa so se za čiščenje zob in prav prijetno je bilo opazovati samovšečnega tipa, ki si za mizo, vsem na očeh, z vžigalico čistil zobe in pri tem še veselo cmokal. Nekateri so si z glavicami čistili ušesa, kar je vprašljivo s higienskega vidika, z zdravstvenega pa je nedopustno, saj so bile glavice iz precej strupenih snovi, da o manirah niti ne govorimo. Namesto da bi predli čas, so vojaki, ki so tega imeli v izobilju, ko niso bili več fazani, iz vžigalic delali razne stvari. Na lastne oči sem videla vojaka, ko je nesel na vlak Eifflov stolp izdelan iz vžigalic. Se večkrat vprašam, je prinesel celega domov? Ne nazadnje pa so se in se vžigalice uporabljajo tudi za prižiganje ognja v peči, če vam ni treba le na knof pritisniti. Aja, pa skoraj bi pozabila, za cigarete prižigat so tudi bile. Veljalo je pravilo, da z vžigalico prižgeš najprej sebi, potem ostalim, da ves žvepleni smrad sam podihaš. Od žveplene glavice tudi domače ime žveplenka, po rakovško žeplenka. Z vžigalnikom pa si prižgal najprej drugim, nato šele sebi. Pa na Andersenovo Deklico z vžigalicami se spomnimo v mrzlih zimskih dneh.

»Kdor ne ve, kako se prede čas, temu bodi povedano, da se čas prede takole: kazalec ene roke se upre v palec druge, kazalec druge pa v palec prve, potem se en palec in kazalec ločita, da se v polkrogu zopet poiščeta, nakar drugi palec in kazalec nastopita enako pot in tako lepo naprej.«
Fran Milčinski, Gospod in hruška, pravljica.

Viri:

Kraj: Jugoslavija
Datum: 1965
Avtor: neznan, izdala Tvornica žigica Drava Osijek
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 27. 1. 2016
Oblika: škatlice z vžigalicami, ki še delujejo

2 komentarja leave one →
  1. 7. 02. 2018 07:35

    Vžigalicam smo rekli tudi šibice, slišala pa sem tudi besedo žigice, samo da ne vem ali je bila prinešena od kod z juga ali pa kar tako izmišljena za zabavo. Šišnekova mati, ki so bili moja priložnostna varuška, so jim rekli še žveplenke in so vedno poudarjali, da jih je treba šparat, zato so, če bilo le mogoče podkurili ogenj v peči z žerjavico z ognjišča, petrolejko pa prižgali z gorečo trsko… Pa sosede v Podcerkvi so tudi kdaj med sabo izmenjale lopatico žerjavice – prihranile so vžigalice, pa še kakšno so rekle vmes in tudi ogenj se je tako hitreje razgorel, s podneto je bilo manj dela… Saj ne morem verjeti, da sem že toliko časa na svetu.

  2. Anonimno permalink
    7. 02. 2018 09:11

    Na oni strani Javornikov so jim rekli “fermenante”Mi je zelo lepa beseda.Je pa ena od zanimivosti ta, da so velike količine vžigalic kupovale starejše gospe, ko so počasi zapirali trgovino na Uncu.To najbrž pomeni, da je ogenj zelo pomemben v naših življenjih.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: