Skip to content

1990 Rakek – Kavbojke

11. 02. 2018

Na sliki je zakovica (po domače net), kakršni so na robovih žepov kavbojk Wrangler »original«, narejenih v Jugoslaviji, na ostalih slikah še vse pritikline, ki so jih premogle nove kavbojke: oznake znamke, serijska številka, velikost in celo cena.

Si predstavljate Jamesa Deana brez kavbojk? Pomečkanih, oguljenih in rahlo umazanih? Nikakor ne. Tako kot si ga tudi brez obvezne cigarete ne.

Levi Strauss, ki z mojstrom dunajskega valčka ni bil v sorodu, čeprav je bil rojen blizu – na Bavarskem, je prve kavbojke naredil leta 1873, potem ko se je preselil v Ameriko. Narejene so bile iz denima, blaga za delavske obleke. Nosili so jih predvsem rudarji in ker so v žepe tlačili vse mogoče, so se le-ti na vogalih trgali, zato jih je Levi ojačal z zakovicami. In take poznamo še danes.

Kaj pa Wrangler? Proizvajalca delovnih oblačil Casey Jones Company je leta 1943 prevzelo podjetje Blue Bell in s tem tudi pravice do uporabe redko rabljene blagovne znamke Casey Jones – Wrangler. Originalne wranglerice je zasnoval krojač Rodeo Ben in jih leta 1947 predstavil ameriški javnosti. Leta 1962 so odprli obrat v Belgiji in tako osvojili tudi Evropo. Leto za tem so začeli uporabljati predhodno obdelan denim, ki se kasneje pri pranju ni skrčil. Če pogledamo zgodovino tovarne natančeje pa vidimo, da so bile hlače narejene predvsem za rodeo tekmovalce in so jih kot take tudi reklamirali in še vedno jih večinoma nosijo tekmovalci in tekmovalke na rodeih.

 1. Prav tako kot ameriški original ima tudi jugoslovanski na zadnjem desnem žepu prišit v usnje vtisnjen naziv znamke.
 2. Kaj naj bi pomenilo, da so hlače pravilne (regular), ne bi vedela. Morda se bo javil kakšen krojač ali pa trgovec. Tudi vse tiste številke in centimetrske mere mi ne povedo prav veliko. Lahko pa sto-odstotno potrdim, da se ne krčijo, ne pri pranju ne v sušilnem stroju. Se pa dolgo sušijo.
 3. Ja, to je pa najboljše od vsega. Na prišiti etiketi je bila nalepljena še originalna cena. Pa pravijo, da je bilo vse v Jugoslaviji narejeno, zanič. Me zanima, katera današnja nalepka bi zdržala 28 let. Stale so 68.735 din, kupljene pa so bile v blagovnici Nanos v Postojni. Uradniška plača birokrata mojega ranga je bila decembra 1989 29.670.300,00 din. Spomladi leta 1990 je bila denominacija in našim dinarjem smo odrezali štiri ničle, ker bi sicer zmanjkalo prostora na bankovcu in tako je bankovec z nominalno vrednostjo 100.000 din kar naenkrat postal bankovec za 10 dinarjev. Ampak cena na hlačah je ostala od prej in tako lahko vidimo, da so bile cenejše kot originalne ameriške v Trstu.
 4. Hlače so naredili v podjetju Intex Skopje, ki je bilo vodilno tekstilno podjetje v Makedoniji, ustanovljeno pa je bilo leta 1968 in posluje še danes, specializirani pa so za drugačne vrste tekstilnih izdelkov.
 5. Za vse dvomljivce še našitek iz blaga znotraj šlica s podatki o izdelku in navodili za vzdrževanje. Pere se lahko na 60 stopinj. Poizkusite današnje kavbojke oprati na tako visoki temperaturi!
 6. Zakovičen (zanetan) kovinski gumb z napisom znamke se odlično prilega v gumbnico. Človek bi rekel, da kar sam »not pade«. Ne pa tako, kot so cote narejene dan današnji, da so gumbnice prevelike in se vse skupaj kar naprej odpenja, ali pa premajhne in ne moreš zapeti. Jaz jo potem malo razširim z razparalom, pa jo največkrat preveč in potem imam prvo varianto.

Slovarček:

 • razparalo: naprava za paranje šivov, včasih je bila žiletka, sedaj smo se modernizirali

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1990
Avtor: Intex Skopje
Zbirka: jaz jih nosim
Fotografirano: 21. 12. 2017
Oblika: fotografije predmeta

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  7. 08. 2019 12:02

  V Gorico sem hodil po Wrangler – made in Belgium z originalnim štofom, ki je tkan na “cik-cak” vzorec (najbolje se vidi z notranje strani ali na spranih) in ne “ravno” kot ves ostali jeans, vključno z makedonskimi..

Trackbacks

 1. 1937 Unec – Kontrabant | Stare slike
 2. 1931 Trst – Nakupovalni turizem | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: