Skip to content

1977 Cerknica – Povorka na Placu

10. 02. 2018
tags: ,
by

Pramati Uršula prihaja na trg pred proti­turš­kim taborom, imenovanim kar Plac. Množica gledalcev deluje vznemirjeno, kot da bi coprnica kar iznenada padla mednje. Za njo se pomika še vrsta drugih likov, ki jih še ne vidimo. Trg je nabito poln, gledalci so zasedli tudi strateške točke v takrat še neobnovljeni Kravanjetovi hiši. To je ena prvih povork nedeljskega karnevala, pišemo leto 1977.

Fotografijo mi je pred leti posredoval slikar Milan Rot, namenjena je bila objavi v nekem drugem mediju, a takrat ni bila uporabljena. Kdo je njen avtor, ne vem. Mogoče kdo iz družine znanih cerkniških fotografov Žnidaršič?

Čarovnica Uršula je bila prvi veliki pustni lik, ki si ga je zamislil slikar Rot, cerkniški pustarji so jo izdelali leta 1976. Sledili so ji še zmaj, Jezerko, jež, ščuka velikanka in drugi. V tej povorki je sodelovala tudi ladja Zagon, ki je za Uršulo priplula navzgor po Veliki gasi.

Potem ko so se v povorki začele pojavljati velike figure, je postala organizacija te prireditve vedno bolj zapletena. V njej nastopa nekaj sto domačih mask, med njimi so godbe iz raznih krajev, nekatere z mažoretkami. Veliko je gostujočih skupin, v povorki so otroci, konji, veliki liki, ki jih premikajo traktorji ali druga vozila. Skratka, poskrbeti je treba za varnost, živali ne smeš postaviti v bližino otrok ali velikih, hrupnih figur, teh pa spet ne poleg godb, saj zaradi hrupa glasbe ne bi slišali. Hkrati morajo vodje povorke, glavni se imenuje princ karnevala, poskrbeti tudi za smiseln razpored sodelujočih in tekoč mimohod karnevala.

V fraku in cilindru je dolgoletni princ karnevala Miro Jenček, ki nagovarja obiskovalce. Žal nam je zbežal iz kadra in ga vidimo le v hrbet.
Čarovnica pred traktorjem je metlo zamenjala za motor. Izvirno in duhovito prirejenih vozil butalskih policajev, gasilcev in coprnic smo v naslednjih letih videli še veliko.
 Viri:
  • 40 zacopranih, Časopis vedrih ljudi; Pustno društvo Cerknica, 2015

Kraj: Cerknica
Datum: 1977
Avtor: neznan
Zbirka: Milan Rot
Skenirano: 4. 2. 2015
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Anonimno permalink
    10. 02. 2018 18:21

    Na prvi sliki prepoznan na desni strani z kravato in kučmo Ivan Cvetko iz Martinjaka.
    Na drugi sliki pod lipo prav tako v kučmi Božo Ardalič iz Ceste pod Slivnico.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: