Skip to content

1965 Cerknica – Štalca

19. 05. 2018

Fotografija prikazuje Štalco na Mali gasi v Cerknici okrog leta 1965.

Drnulcove hiše na Mali gasi, ki je stala pred drugo svetovno vojno med Nikolovo in Zajcevo in je pogorela 19. 9. 1943, ko so Nemci požgali Cerknico, po vojni niso obnovili.

Na drugi strani Male gase pa je stal Drnulcov skedenj z velbanim hlevom. Po 1. svetovni vojni so hlev predelali v lepo dvorano, ki je bila namenjena cerkniški godbi, ustanovljeni leta 1924. V tej stavbi, ki se jo je prijelo ime Štalca, so imeli gasilci sestanke.

Na strehi Štalce so zgradili lesen stolp za sušenje gasilskih cevi. Takrat se je gasilo s platnenimi cevmi, ki so jih morali po uporabi posušiti in pravilno navite shraniti suhe. Moderne cevi so zdaj iz umetnih materialov in se ne potrebuje več sušilnega stolpa. Na stolp so se vzpenjali po klamfah, zabitih v navpične trame. To početje je bilo silno nevarno, saj je bilo potrebno precej korajže, da si se povzpel po klamfah nad nezavarovano globino.

Na stolp se je nekoč povzpel priljubljeni cerkniški kaplan Janko Špec in prinesel gasilcem štefan vina, ko so obnavljali stolp.

Od leta 1958 je bila na vrhu stolpa sirena. Pred tem se je za vse gasilske potrebe uporabljala Brestova sirena.

Pred plotom Šemičeve grede leži nekaj Kunčevih hlodov. Mala gasa še ni bila asfaltirana.

Slovarček:

  • klamfa: skoba, v obliki plitke črke U (ali polovici črke H podoben) ukrivljen in ošiljen kos železa, ki se zabije, da kaj drži oz. spenja
  • štefan: dvolitrska steklenica, navadno za vino

Kraj: Cerknica
Datum: 1965
Avtor: neznan
Zbirka: Miha Melink
Skenirano: 13. 12. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: