Skip to content

1986 Cerknica – Službene poti v Vzhodno Nemčijo (2)

18. 05. 2018

V Vzhodno Nemčijo (NDR) sem zadnjič potoval leta 1986. V Sovjetski zvezi je bil že na oblasti Gorbačov s svojo Glasnostjo in Perestrojko, NDR pa se je še čvrsto držala vseh pravovernih principov vzhodnega bloka. Človek je dobil občutek, da je prav Vzhodna Nemčija najbolj temeljito, lahko bi rekli po prusko, do zadnjega izpolnjevala sistem, čeprav je bilo že vsem jasno, da stvar ne funkcionira več. Honecker je bil še trdno v sedlu. V tistem letu je v NDR že služboval ruski KGB-jevec Putin.

Jugoslovanski potni list je odprl tudi to pot na vzhod.

Kot direktor trženja v Kovinoplastiki Lož sem obiskal Vzhodni Berlin, glavno mesto NDR. Letel sem iz Zagreba na letališče Schönfeld, ki je danes največje letališče glavnega mesta združene Nemčije. Letališče je bilo polno letal vzhodno nemške letalske družbe Interflug. Sami Tupoljevi in Iljušini brez konca in kraja. Moja pot je bila namenjena sestanku pri družbi VeB WMW v Vzhodnem Berlinu.

VeB WMW (Volkseigentumsbetrib Werkzeugmaschienen und Werkzeuge) je bilo združenje vzhodno nemških tovarn orodnih strojev in orodij, pooblaščeno za zunanjo trgovino in je imelo pooblastila samostojnega ministrstva. V tistem času je združevalo 35 velikih strojnih tovarn z več kot 80.000 zaposlenimi. Po propadu NDR in združitvi z Zahodno Nemčijo je sledil prevzem zahodnega gospodarskega in političnega sistema ter prevzem zahodno nemške marke. WMW je v kratkem času izgubil 80 % svojega trga na vzhodu Evrope, tovarne so po vrsti propadle. Še danes je nerazumljivo, kako je Nemčija k združitvi pristopila pravzaprav neorganizirano. 30 let po združitvi se Nemci še vedno delijo na Osisse in Wesisse.

Uprava za notranje zadeve v Cerknici mi je izdala dovoljenje samo za konkretno službeno pot, od katere ravno v teh dneh mineva 32 let.
Uradniki NDR so v Berlinu skrbno vpisovali moje vsakodnevno javljanje pri njihovi Volkspolizei in prehajanje meje. Poslovne razgovore s predstavniki firme Fritz Heckert iz sistema WMW, ki je izdelovala orodne stroje, sem sorazmerno hitro in uspešno končal. Tako sem lahko en dan popoldne izkoristil tudi za sprehod po velemestu.

Najprej po centru vzhodnega dela mesta, nato pa sem brez zadržkov v bližini znamenitega mejnega prehoda Checkpoint Charlie na Friedrichstrasse stopil na vlak podzemske železnice in se pod zidom odpeljal v Zahodni Berlin. Izstopil sem na razvpiti aveniji Kurfürstendamm in s tem tudi osebno začutil velikansko razliko med obema deloma razdeljenega mesta. Pri prehodu meje z jugoslovanskim potnim listom nisem imel nobenih težav, razen skrbnega pregleda dokumenta in žigosanja. Vlak je bil skoraj prazen. V Zahodni Berlin so lahko potovali le starejši prebivalci Vzhodnega Berlina s posebnimi dovoljenji. Če se slučajno v določenem času ne bi vrnili nazaj, bi jim nemudoma ukinili pokojnino, odvzeli stanovanje, njihovi sorodniki na vzhodni strani pa bi imeli hude težave. Aktivni prebivalci NDR praktično niso imeli možnosti legalnega potovanja na zahod, izjema so bili športniki ali drugi predstavniki države.

NDR se je s svojim sistemom in Berlinskim zidom sesula leta 1989. Po dosegljivih podatkih je bila med prvimi industrijskimi državami sveta, posebej pa je bila uspešna na športnem področju. Na olimpijadi v Seulu leta 1988 so nastopile vse države. Športniki NDR so na tej olimpijadi zadnjič nastopali samostojno in osvojili 102 (!) medalji, od tega 37(!) zlatih, prehiteli so jih le športniki Sovjetske zveze s 132 medaljami, daleč za njimi je bila Zahodna Nemčija s 40 odličji. S “pripravami” športnikov se olimpijski komite in javnost takrat seveda še nista resno ukvarjala.

Z Vzhodnimi Nemci sem se zadnjič srečal v dneh velike spremembe v novembru 1989. Bil sem ravno na službeni poti v   Wolfsburgu v ZRN, neposredno ob meji z NDR. Vzhodni Nemci so po odprtju meje s svojimi Trabanti in Wartburgi pridrveli na obljubljeni zahod. Zahodnonemške oblasti so vsakemu podarile 100 DEM t. im. Begruessungsgeld – pozdravni denar – in jim prve dni vzhodne marke do določene vsote menjavale za zahodne kar 1:1. Navalili so na pivnice in trgovine, veselje je bilo res veliko. Streznitev je, kot vedno, prišla pozneje.

Slovarček:

  • Volkseigentumsbetrib Werkzeugmaschienen und Werkzeuge: podjetje v ljudski lasti, orodni stroji in orodja
  • Osissi in Wesissi: vzhodnjaki in zahodnjaki

 

Kraj: Cerknica (potni list izdan v Cerknici)
Datum: 1986
Avtor: –
Zbirka: Lojze Mazij
Skenirano: 29. 3. 2018
Oblika: dokument, potni list

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: