Skip to content

1933 Bloke – Tek okoli Blok

1. 07. 2018

Danes je navada, da že prvo prireditev imenujejo »tradicionalna«, čeprav ima od tradicije edinole namen to postati. Ko so člani Društva kmečkih fantov in deklet z Blok pisali vabilo, najbrž niso zrli tako daleč v prihodnost. Povabili so tudi člane Smučarskega kluba Rakek, a ne vemo, če so vabilu odzvali, čeprav je bil tek na smučeh na Rakeku popularen.

Prvi tek okrog Blok naj bi se imel zgoditi 5. februarja 1933. Tako razberemo z vabila. Ah, ti datumi! Ugonobili me bodo. Glasilo Bloški korak pa v 2. številki iz leta 2015 na strani 14 pravi, da se je tekma odvijala 26. februarja. Kakor koli že, bila je prva in bila je leta 1933.

Ob 12. uri je bil predviden zdravniški pregled tekmovalcev in žrebanje vrstnega reda. Uro kasneje starta prvi tekmovalec na 18 kilometrov dolgo pot, sledili so mu ostali v razmahu štirih minut (upam, nečitljivo). Vabilu so priložili skico tekmovalne proge z navedbo višin. Zmagovalca so čakala številna lepa darila, ki so jih razdelili v šolski dvorani. Iz glasila Bloški korak še izvemo, da je tekmovalo 40 fantov, zmagal pa je Anton Šraj od Fare, ki je bil v resnici fant od fare.

In ta tek je dejansko postal tradicionalen, s prekinitvijo od začetka vojne do leta 1950, ko so izvedli tako imenovani Krožni tek. Kaj več ni bilo mogoče, saj je vojna vzela veliko Bločanov, ki so bili tekaški navdušenci. Po ustanovitvi društva TVD Partizan Bloška planota leta 1953, so že naslednje leto organizirali I. Bloški patrolni tek, ki je bil predhodnik današnjega biatlona.

Prvi Bloški tek pod tem imenom pa je bil 2. marca 1975, a zaradi sončega vremena in snežnih zaplat brez smuči. Udeležilo se ga je skoraj 900 tekmovalcev. Kasneje so se želeli teka udeležiti tudi nekateri nekdanji borci in vojaki JLA, zato so leta 1977 uvedli še Dakijev maraton na 15 kilometrov. Tistega leta je štartalo 1266 tekmovalcev, med njimi tudi vojaki JLA v uniformah in s puškami na ramenih.

Vreme jim je nagajalo skoraj vsako leto v sedemdesetih letih, leta 1989 pa je bila zima tako zanikrna, da je tekmovanje odpadlo za dolgih deset let. Potem so prireditev oživili člani Smučarskega kluba Bloke in jo ohranili do današnjih dni, če je le zima taka, kot na Blokah mora biti – 9 mesecev zima in 3 mesece mraz.

Zelo lepo in natančno skiciran potek proge – brez Garmina in brez računalnika.

Viri:

  • Avtor ni naveden. Bloke imajo dolgo smučarsko tradicijo. Glasilo Bloški korak. Letnik 16, številka 2, april 2015, strani 14-17

Kraj: Bloke
Datum: februar 1933
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Gornik
Skenirano: 12. 3. 2016
Oblika: 2 dokumenta

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: