Skip to content

1975 Nova vas – Prvi Bloški teki

18. 05. 2014

140428891 »Tebi, stari na pol pozabljeni bloški smučar, ki si nezavedno začel novo in svojevrstno poglavje človeškega udejstvovanja in omogočil pravo svetovno smučarsko gibanje, v spomin, v zahvalo za izjemno predstavitev Slovenije v svetu, v tvojo čast, bomo prirejali vsakoletne smučarske teke na Blokah.
Po sledovih tvojih smuči se bo ohranjala v bloški snežni belini skoraj umrla slava bloškega smučarja«.

Tako je v Biltenu k 1. Bloškim tekom leta 1975 zapisal organizacijski odbor prireditve pod vodstvom Franceta Kranjca z Bločic. Že prvi Bloški teki niso imeli sreče z vremenom, saj je bilo 2. marca po kotanjah le nekaj snežnih zaplat. Vreme je bilo delno sončno in vetrovno, kljub temu pa se zbralo 867 tekačev, ki so tekli suhi tek na 15 km ali na 7 km.Proga je potekala po cesti od starta v Novi vasi pred Pismonoševo hišo proti Velikim Blokam, čez Radlek in Studeno in nato zopet po glavni cesti do Podvelikega vrha in nazaj v Novo vas. Prometa takrat ni bilo toliko, da bi motil prireditev.Bloški fantje in dekleta smo se brez treninga in brez kakšne posebne tekaške opreme, kar v kavbojkah, korajžno prijavili za tek na 15 km. Pred startom nas je fotograf, ki se ga ne spominjam, postavil na cesto sredi Nove vasi.

140428891-001 Od leve:

  • Lojze Škrabec, Velike Bloke (št. 112),
  • Igor Tekavec, Nova vas (št. 124),
  • Milan Žnidaršič, Bloška Polica,

140428891-002

  • Danilo Ponikvar, Nova vas (št. 111),
  • Jože Mazij, Velike Bloke,
  • Mojca Škrabec, Nova vas
  • Lojze Mazij, Velike Bloke – v počepu,
  • Rado Ponikvar, Nova vas, ki je šaljivo dvignil rožičke.

Tek smo uspešno prestali, dobili za spomin startno številko ter pojedli klobaso in popili čaj. Čas ni bil najvažnejši, pa vendar: 15 km progo sem zmogel v 1 uri in 12 minutah, kar je zadostovalo za 127. mesto. Najhitrejši Franc Kavčič iz Dražgoš pa je tekel slabih 50 minut. Tekli so zadnji dnevi mojega študija in spomnim se, da sem se naslednji dan zaradi muskelfibra komaj premikal po stopnicah 4. bloka v Študentskem naselju. Veselje pa smo dobili in pretekel sem še deset naslednjih 30 kilometrskih Bloških tekov. Večina se nas je v naslednjih letih tudi vključila v organizacijo prireditve.Navdušenje za Bloške teke je trajalo vse do leta 1989, ko jubilejni tek ob 300. letnici prve Valvasorjeve zapisane besede o bloškem smučanju, zaradi zanikrne zime ni bil izpeljan. Največja udeležba je bila na 7. Bloških tekih 1. 2. 1981, ko je v idealnih razmerah na 30 km startalo 768 tekačev, na t. im. Dakijevem teku na 15 km 375 tekačev in na Trim teku na 7 km 421 tekačev.Novi generaciji Bločanov je po dolgih letih v okviru ŠD Bloke uspelo teke oživeti leta 1999. Izkazalo se je, da stare naveze niso pretrgane in da ima tradicija svojo zanesljivo vztrajnost. Zime so seveda še vedno muhaste, kot je bila tudi letošnja, a volje ne zmanjka.

Pokojni Janez Praprotnik je v enega od Biltenov zapisal: »Rojeva se novi rod bloških smučarjev. Pred krivinami njihovih smuči leži težka, a lepa naloga: ujeti v nosnice duha in potrebe modernega časa in iz Blok napraviti smučarska nebesa. Ne le za en dan v letu, za vse dni, ko njene planjave in gladki bregovi dremljejo pod iskrečim se snegom. Stari bloški smučar vabi in zavezuje!«

Slovarček:

  • muskelfiber: bolečine v mišicah

Viri:

  • Bilteni Bloških tekov

Kraj: Nova vas
Datum: 2. 3. 1975
Avtor: neznan
Zbirka: Alojz Mazij
Skenirano: 28. 4. 2014
Oblika: fotografija

Dopolnjeno 7. 10. 2015

150123350m
Prispevek je bil objavljen v januarski številki revije Bloški korak je bil na strani 18.

Dodajte komentar

%d