Skip to content

1925 Rakek – Polačev Pepe

11. 09. 2018
tags:

Rad bi bil Don Kihot, sem pa Polačev Pepe. Namesto konja imam osla, namesto sulice fižolovo preklo in namesto spoliranih škornjev delavske čevlje. Hlače pa sem si zaščitil z botami.

Sin lastnice te fotografije je imel v mladih letih navado reči: »Zaupaj, a vedi komu!« Lenin (baje) je dejal, da je zaupanje dobro, kontrola pa je boljša. V tem primeru to drži tisoč odstotno.

Leta 2014 smo objavili prispevek o Pepetu in njegovih konjičkih. Na zadnji strani je pisalo, da je slika nastala leta 1943 (zaupanje) kar se je kasneje izkazalo za napačno (kontrola, ki je ni bilo). Njegovih slik je še nekaj, in ko sem iskala več podatkov o njem, sem ugotovila, da je umrl leta 1928 in torej slika s konji ni mogla nastati sredi vojne. Da ne bi ponovno prišlo do manka kontrole, sem preverila na pokopališču. Pepe, s pravim imenom Josip Kolar, je umrl 27. julija 1928.

Pepe je bil aktiven član igralskega društva, pevec, komik tigrovec, sokol, orjunaš in občinski tajnik. Večina se ga spominja po njegovih afnarijah, ki smo jih že večkrat opisali. Za njim pa je ostal nepozaben pečat v vseh naštetih društvih, čeprav ni pisnih podatkov o njegovem vestnem delu.

Slovarček:

  • ORJUNA: Organizacija jugoslovanskih nacionalistov je bila politična organizacija v Jugoslaviji oziroma Kraljevini SHS v 20. letih preteklega stoletja. Zavzemala se je za unitarno Jugoslavijo. V začetku leta 1924 je bilo na Slovenskem nad šestdeset krajevnih organizacij ORJUNE, največ na gorenjskem in ob meji z Italijo, okrog Logatca in Rakeka.
  • TIGR: (kratica za imena Trst, Istra, Gorica in Reka) je bila revolucionarna podtalna organizacija slovenskih in hrvaških domoljubov, nacionalistov in predvsem protifašistov.
  • bote: narečno: usnjena golenica; zahodno narečje: škorenj

Kraj: Rakek
Datum: 1925
Avtor: neznan
Zbirka: Milka Demšar
Skenirano: 29. 1. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: