Skip to content

1956 Cerknica – Parada na 1. mladinskem festivalu

9. 11. 2018

Spomladi leta 1956 se je v Cerknici odvijal 1. mladinski festival. Tu so bili udeleženi učenci iz vseh okoliških krajev cerkniške občine.

Mladinke prihajajo po cesti s takratne Velike gase. Po Placu so šle naprej po cesti mimo Tabora in navzdol po klancu proti sedanji Notranjski cesti in proti Begunjam. Skupine so imele telovadne nastope v Kolenu.

Na sliki levo je takrat že obnovljen Zdravstveni dom. V sredini Placa je že takrat rastla nepogrešljiva lipa. Lipo s fotografije lahko primerjamo z današnjo in vidimo, koliko je zrasla v šestdesetih letih. Čisto zadaj desno pod cesto že stoji nov stanovanjski blok, rekli smo mu “gozdarski blok”. Desno ob cesti je železna ograja, kakršna je bila takrat pred Jurčkovim taborom.

Cesta je seveda makadamska, na njej vidimo sledove voz. Na obeh straneh je bil jarek za meteorno vodo, na levi celo tlakovan.

Zadaj je Kravanjetova hiša in desno od nje prizidek, kjer je bila takrat trgovina z gospodinjskimi pripomočki. Trgovina je bila v prostoru, kjer so na fotografiji odprta vrata. V prostoru desno, kjer so vrata na fotografiji zaprta, je imela prostore Avto moto zveza Slovenije.
Na sliki vidimo povorko mladink, ki so enotno oblečene, v temnih krilih in svetlih bluzah. Obute so v nizke čevlje. Po vojni je bil čas velikega pomanjkanja. Tako je bila športna obutev nedosegljiva. Športni copati, kot jih poznamo danes, so se začeli pojavljati šele v sedemdesetih letih.
Mladinke iz Rakeka so v povorki spredaj.

  • Prva spredaj: Marjanca Železnik.
  • V prvi vrsti srednja: Milka Bauman.
  • V drugi vrsti levo: Silva Korošec.
  • V drugi vrsti desno: Ivanka Ileršič.
  • V drugi vrsti srednja: Branka Železnik.
Takšni zapisi so vedno bolj dragoceni, še posebej, če jih obogatimo s pričevanjem.

Viri:

  • Ivanka Pungerčar

Prispevek je napisala: Ana Ivančič.

Kraj: Cerknica
Datum: 1956
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Pungerčar
Skenirano: 8. 10. 2018
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: