Skip to content

1965 Iga vas – Hribarjev Andri

27. 02. 2019

Hribarjev Andri iz Iga vasi je bil strasten lovec. V zimskem času je šel na skupni lov vsako nedeljo, in če je bil dober ulov, so se obvezno ustavili v Knavsovi gostilni v Vrhniki, kjer jim je gostilničarka pripravila okusna jetrca, zraven so popili rujno vince, si pripovedovali lovske dogodivščine in peli.

V Kočevju se je izučil za zidarja, zaposlen pa je bil kot vzdrževalec po podjetjih v Loški dolini, ker je znal vihteti zidarsko kelo, dobro pa je obvladal tudi tišlarska dela. Nazadnje je delal na Marofu v Starem trgu in od tu odšel v zaslužen pokoj. V prostem času je ljudem po dolini opravljal zidarska dela, posebno je bil znan kot mojster zidanja krušnih peči. Morda še danes iz marsikatere njegove peči zadiši po kruhu.

Njegov hobi pa so bile poleg lova tudi ptice. Hčerka pravi, da jih je bil vedno poln sadovnjak. Naredil jim je več krmilnic in jih hranil z žitom, ki so ga doma pridelali, in z lojem. Tega je nastavil po vsem vrtu in ptice so se rade vračale k dobremu gostitelju. Včasih se je dolgo zadržal na vrtu, opazoval ptice pri hranjenju in poslušal njihovo petje. Vse je poznal po imenu, najrajši pa je poslušal štiglca, gemplna in drobne siničke. Tudi šojo je občudoval zaradi lepega krovnega perja na perutih. Je modro s črnimi prečnimi progami. Pri petju pa oponaša druge ptice.

Odločil se je, da bo ujel dobro pevko. Iz žice si je napravil kvadrasto kletko – špringlaj, ki je imela vratca zgoraj. Vanjo je natresel hrano, in ko je šla ptica v kletko, so se vratca zaprla in le-ta ni mogla iz nje. Ujeto ptico je prinesel v kuhinjo in jo prestavil v pravo kletko. Ker so bili do nje prijazni in jo dobro hranili, se jih je hitro navadila in jih kratkočasila s petjem. Tako so imeli pri Hribarjevih vsako zimo novo ptico pevko. Včasih je bil štiglc. Ime je najbrž dobil po petju. Kliče » štigelitt«, »cvitt – vitt – vitt«. Oglaša se tudi »didlit« in podobno. Njegovo petje je melodično žvrgolenje in cvrčanje. Poleg tega, da lepo poje, je atraktiven na pogled. Tudi gemplna si je prinesel. Ta je malo večji in pravi lepotec z živo rdečim trebuščkom in z belo liso pod repom. Petje je tiho, prijetno, mešanica ščebetajočih, škripajočih in žvižgajočih glasov »di dü diüüü« in podobno. Ko je prišla pomlad, pa jih je spustil na svobodo. Čeprav je bilo treba ptici čistiti kletko, žena in otroci niso nikoli nasprotovali.

Kasneje mu je brat Ivan, ki je sam gojil kanarčke, prinesel v dar dva. Le – te je hranil, poslušal in užival v njihovem petju. Ptice na vrtu ni več lovil. Špringlaj pa je končal na podstrešju, oz. so ga založili neznano kam.

Petrkov stric Filip iz Novega Kota je bil živ leksikon, pregovore je kar stresal iz rokava. Januarja, ko goduje Vincencij, je imel navado reči: »Zdaj bo pa ptič na kolcu jajce znesel.« Kot otrok tega reka nisem razumela. Našla sem še en podoben pregovor: »Sušec na kolu jajce znese.« Ugotovila sem, da so najbolj zgodne pri gnezdenju ujede. Rjavi jastreb gnezdi že sredi februarja. V februarju, ko zima opleta z repom, si je res težko narediti gnezdece.

 Ko si je Andri nabavil ves material za hišo in si z zidanjem že vnaprej prislužil delavce, je leta 1965 podrl staro hišo do tal in na novih temeljih začel graditi novo. Gradnja je potekala zelo hitro, saj so hišo podrli med prvomajskimi prazniki, v jeseni pa so se že vselili. Zasilno kuhinjo so si uredili v prostorih, kjer so kuhali za prašiče, spali pa so pri tašči – ženini mami. V delo je vpeta vsa družina. Na tleh še vedno leži kamenje stare hiše, na novih temeljih pa že nastaja zunanja stena.
 Sina in zeta pri delu opazuje Hribarjev stari ata – Andrej. Drago Anzeljc pa je osredotočen na vrvico in se trudi, da bo zid raven, ker je ves čas pod budnim zidarjevim očesom.
 Tudi sestra Francka Anzeljc, takrat učiteljica v Novi vasi, je prišla bratu pomagat, da bo šlo delo hitreje od rok.
 Andri je zadovoljen, ker delo poteka tako, kot je načrtoval in hvaležen sestrini družini, da so jim priskočili na pomoč.
Metka Anzeljc je prišla s starši. Takoj se je vključila v akcijo, saj pridno odnaša kamenje, da bo gradbišče bolj prehodno.

Slovarček:

  • Andri: Andrej
  • kela: zidarska žlica
  • tišlarska dela: mizarska dela
  • štiglc: lišček
  • gempl: kalin
  • špringlaj: past za ptice
  • kolc: kol

Viri:

  • ustni vir: Jožica Novak roj. Hribar
  • ustni vir: Irena Klepac roj. Mavrin
  • pisni vir: Ivo Božič – Ptiči Slovenije

Kraj: Iga vas
Datum: maj 1965
Avtor: neznan
Zbirka: Jožica Novak
Skenirano: 28. 1. 2019
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: