Skip to content

1929 Radovljica – Stara starša

17. 04. 2019

Fotografija neznega fotografa je nastala leta 1929 v Radovljici in prikazuje moja stara starša po očetu, Franceta in Elizabeto. Staremu očetu je bilo takrat 80 let.

O svojih starih starših po očetu vem malo. Moj stari oče je bil posestnik, gostilničar, imel pa je tudi majhno trgovino v Dvorski vasi na Gorenjskem.

France in Elizabeta sta imela 10 otrok. Moj oče je bil najmlajši.

To je moja stara mati Elizabeta, z dekliškim priimkom Golob. Rojena je bila v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem. Kasneje se je družina preselila v prijazno vasico Spodnji Otok.
Stari oče France je bil dolgoletni občinski odbornik, občinski svetnik in podžupan v Begunjah na Gorenjskem. Bil je tudi okrajni šolski svetnik, rojen 6. 10. 1849 v Dvorski vasi na Gorenjskem. Ljudsko šolo je obiskoval v Begunjah na Gorenjskem in je bil sošolec Antona Jegliča, kasnejšega ljubljanskega škofa.

Stari oče je imel samo enega brata, ki je šel s trebuhom za kruhom na Dunaj in se ni več vrnil domov. Precej kasneje so zvedeli, da ga je na Dunaju do smrti povozil tramvaj, ker takrat ni bilo sredstev obveščanja in prevoznih sredstev, kot jih imamo danes, ko si z avtom iz Cerknice na Dunaju prej kot v štirih urah.

Na zadnji strani fotografije se vidi, da je bila iztrgana iz albuma.

Kraj: Radovljica
Datum: 1929
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 21. 1. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: