Preskoči na vsebino

1948 Cerknica – Trgovina

4. 06. 2019

Na sliki se resno drži Janez Otrin, ki je bil trgovec v cerkniški trgovini. Trgovina je bila v Žumrovi hiši. Kasneje je bila tam Delikatesa, danes je Žitova trgovina. Janez je bil tudi aktiven rakovški nogometaš.

Tisti, ki jih imamo malo nad dvajset, se še spomnimo, kakšne so bile včasih trgovine. Pult, zadaj prodajalka ali prodajalec, in kar si hotel, točno tisto si dobil in kar tam plačal. Potem so se pa začele samopostrežbe in spremenil se je tudi marketing.

Nikoli niste porajtali, da so ravno pred blagajno zložene sladkarije, ali ste? Seveda, ko čakaš v dolgi vrsti, se oči pasejo po prekrasnih ovojih slaščic in kdo ve, kako lepa in okusna stvar je šele v ovoju. Pa vzemimo eno. Mmm, kaj pa tista? Še lepše izgleda. Katero naj? Ah, bom kar obe. Kamor je šel bik, naj gre še štrik. Bom pa še tisto v modrem ovitku, ki je tako lepe barve pa še najraje jo imam. Nate, oči lačne, nate. Potem je treba to še pojest. Če smo že plačali, stran res ne bomo metali. In se nabira ta cukr okrog pasu, da me zezajo, če grem na morje, ker imam šlauf. In obleke se krčijo. Zna biti, da imam vlago v omari. Spet je treba po nakupih in potem mi še rečejo, naj kupim kakšno številko večje hlače, da ne bom kar naprej v trgovini. Hvala, pr’jatu. Bivši! Vse to pa stane. Kriv je trgovski marketing, ki tako zavajajoče polni police.

Prav tako po policah kar naprej nekaj premeščajo. Mi, ki gremo bolj redko v trgovino, saj nam vse na vrtu zraste in kuhat se nam ne da, vedno vse iščemo. Kadar grem v trgovino, kot da sem tam prvič. Še v rakovškem Mercatorju iščem, pa je manjši kot moje stanovanje, ki je manjše kot dnevna soba nekoga, ki ga ne smem imenovati. Jaz vedno iščem kvas, ker nikoli ni tam, kjer je bil prejšnji teden. V hladilniku je. To je gotovo. Ampak hladilnik v marketih je dolg deset metrov. Kvas je enkrat na začetku, enkrat na sredini, naslednjič na drugem začetku oziroma koncu. In ko ga iščeš, vidiš vmes en kup stvari, ki jih ne rabiš, a jih kupiš, ker tako slastno izgledajo. Kvas pa pozabiš. Cigarete imajo pa pod ključem! Si ne moreš izbrat take slikce, kot bi sam rad. Moraš povedat katere bi rad, da vsi slišijo, koliko lahko zapraviš za oslarije. Zdravstvo ima pa izgubo prav zaradi takih, ki se ne znajo odpovedat svojim razvada. Ja pa ja de!

Janez Otrin je zavzel držo, ki že od daleč nakazuje, da je vesten in sposoben trgovec. Naslanja se na gajbo, v kateri je kdo ve kaj. Police pa so polne steklenic neke pijače – Pelinkovca ali malinovca.
Hvala, Denis!

Kraj: Cerknica
Datum: 1948
Avtor: neznan
Zbirka: Anka Kraševec
Skenirano: 1. 2. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar