Skip to content

1968 Rakek – Pehar suhih hrušk

13. 06. 2019

Knjižna zbirka Čebelica je začela izhajati leta 1953 pri Mladinski knjigi. Ime ji je izbrala Kristina Brenk, ki je bila tudi prva urednica. Ona in kasnejši urednik Niko Grafenauer sta o zbirki dejala:

»Tako kot je nekoč Kranjska čbelica pomenila rojstvo slovenske umetne besede, je Čebelica od leta 1953 opravila veliko poslanstvo: poslanstvo prvega stika s tiskano besedo, z domišljijsko močjo kratke zgodbe, pravljice, pripovedi, ljudske in umetne pesmi, poljudnoznanstvenih zapisov, prevodov iz svetovne književnosti …«

Cankarjeva črtica govori o peharju suhih hrušk, ki ga je imela mati zaklenjenega v omari. Ivan in sestra Lina sta si hrušk tako zelo želela, da je Ivan zlezel za omaro, odmaknil desko in nabral hrušk. In tako vse, dokler ni bil pehar prazen. Še enkrat se je pokazalo, kako je bil Cankar mojster vzbujanja slabe vesti in kako je iskal krivdo za svoja dejanja pri drugih. Črtico namreč začne z besedami: »Navsezgodaj sem občutil in izkusil žensko zapeljivost in njeno izdajalsko hinavščino. Mati je imela vrhan pehar suhih hrušk.« Sestra Lina ga je sicer res nagovorila k dejanju in kasneje materi izdala, ampak čisto nedolžen pa le ni bil.

Tudi moja sošolka je v rosnih letih izkusila žensko hinavščino. Že v prvem razredu so se začeli kazati zametki mojega karakterja – da bom žleht. Takrat še nismo imeli ocen in ne opisnega, ampak orisno ocenjevanje. Če je bila naloga grda, si dobil »vidlo« – z rdečim svinčnikom je t’ršica naredila parafo, ki se jo je videlo že na daleč. V kolikor si se z nalogo potrudil, si dobil čebelico. Za deset čebelic si dobil jelenčka in za deset njih – knjigo. Knjige iz zbirke Čebelica je imela tovarišica zaklenjene v omari v razredu. Kadar je bil kdo deležen nagrade, je knjige v obliki pahljače razprostrla po katedru, okrog katerega se je zbral ves razred in opazoval, katero knjigo si bo srečnež izbral. Imela je več izvodov posameznih knjižic, Pehar suhih hrušk pa je bil le eden. Obe s sošolko sva si ga želeli in obe sva bili na stopnji, ko nama je do deset manjkal le še en jelenček. Prosila me je, naj ne izberem te knjige, če bom prva, ker si jo je želela sama. Deset jelenčkov sem imela prej kot ona in izbrala sem si knjigo Pehar suhih hrušk, ki sem jo tudi podpisala, da ne bo kašne pomote. Mater sem žleht!

Pa še povezava do črtice: http://www.xn--odeskle-qqb.si/images/2017_2018/Pehar%20podarjenih%20knjig/Pehar%20suhih%20hru%C5%A1k.pdf

Kraj: Rakek
Datum: 11. januar 1968
Avtor: Miloš Toni (fotografija); Mladinska knjiga, Ljubljana
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 18. 3. 2019
Oblika: publikacija

One Comment leave one →
  1. 13. 06. 2019 07:59

    Ja, rasli smo s temi Čebelicami. Moja prva, v prvem razredu leta 1956 je bila Polpetelinček. Ne vem več, kaj je tistega pol petelinčka doživelo, ampak knjižica je pa kot pozabljen zaklad še nekje shranjena.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: