Skip to content

1965 Lož – Prva številka Glasila Kovinoplastike Lož

26. 07. 2019

Kot hrček sem zmeraj spravljala vse, kar se mi je zdelo kolikor toliko vredno ali zanimivo. Nedavno sem spoznala, da me bodo ti zakladi zadušili, zato jih zdaj že nekaj časa sistematično odmetavam.

Ampak prva številka Glasila Kovinoplastike pač ne more kar tako v smeti, saj je velik del moje družine tako rekoč poročen s to tovarno, z menoj vred. Ko je izšla ta ciklostirana številka tovarniškega časopisa, ki so bili tedaj še redki, sem bila dijakinja, štipendistka prav te Kovinoplastike, moja mama, ki je časopisek prinesla domov, pa delavka v montaži. Najprej ga je shranila ona, za njo jaz – vse do zdaj.

Kovinoplastika Lož letos slavi 65-letnico obstoja. Tale naslovnica pripada prvi številki Glasila Kovinoplastike, ki je začelo izhajati ob 10-letnici ustanovitve Kovinoplastike. Ta je od leta 1954 delovala pod imenom Kovinsko obrtno podjetje Lož in se okoli leta 1961 preimenovala v Kovinoplastiko, domačini pa je ves čas imenujemo kar Kovinska.

 Na prvi strani izvemo: 

“Na IV. izrednem zasedanju Centralnega Delavskega sveta 25.12.1964 so se člani odločili za izdajanje tovarniškega časopisa z imenom GLASILO KOVINOPLASTIKE. Namen časopisa je informirati člane kolektiva o vseh važnejših dogodkih v podjetju … seznaniti z važnejšimi sklepi centralnih organov upravljanja, organov upravljanja po delovnih enotah, z delom organizacij v podjetju, z važnejšimi strokovnimi in ostalimi dogajanji, kakor tudi z drobnimi zanimivostmi življenja in dela članov kolektiva … Kot proizvajalci in upravljalci smo dolžni biti seznanjeni s svojim delom, delom celotnega kolektiva, zato je naša dolžnost, da pišemo in sodelujemo v časopisu, ker je to list nas vseh …” 

Vse to razberemo v začetnih odstavkih novorojene publikacije, ki je imela v prvi številki poleg uvodnika še naslednje zanimive in pomenljive naslove:

 • Bežen pogled v leto 1964
 • Pripombe k planu za leto 1965
 • Živahna dejavnost organov upravljanja
 • Kakšna naj bi bila prihodnost plastike
 • Delo organizacij v podjetju
 • Člani kolektiva vprašujejo in predlagajo
 • Nagrada din 5.000 ni bila podeljena
 • 38 poškodb pri delu v letu 1964
 • Skromna priznanja upokojencem
 • Humor

Skrivnostni naslov, ki govori o 5.000 din nagrade, se nanaša na natečaj za ime časopisa, na katerega se je odzvalo 14 članov kolektiva z naslednjimi predlogi: Naše delo, Naša slika, Naše vezi, Kovinovest, Proizvajalec, Naša proizvodnja, Tempo, Obveščevalec, Naša dogajanja, Včeraj-danes-jutri, Kovinar, Proizvajalec, Naš list, Glas.” Izbira imena je bila poverjena Uredniškemu odboru, ki se ni mogel odločiti za nobenega od predlaganih imen, pač pa: »Neki član je na cesti predlagal, naj bi se list imenoval “Glasilo”, drugi je to ime povedal ustmeno Uredniškemu odboru, tretji član pa je dodal še “Kovinoplastike”. Na ta način se je rodilo ime našega časopisa. Zato ni bila podeljena simbolična nagrada za osvojeno ime v znesku 5.000 dinarjev.«

Takoj moram pripomniti dvoje: moja štipendija, ki ni bila najslabša v internatu, je takrat znašala 9.000 din, torej razpisana nagrada 5.000 din niti ni bila tako zelo simbolična … In drugič: ob predlogu za ime Tempo sem pomislila na takrat komaj nekaj let staro preimenovanje prejšnjega Kovinskega obrtnega podjetja Lož v Kovinoplastiko. Tedaj je bil med predlogi, ki so jih prav tako zbirali med zaposlenimi, tudi ime Terpo po domnevni železnodobni japodski naselbini na Ulaki, menda že kar mestu … Vsa dolina je govorila o tem … Meni, osnovnošolki, se je zdel predlog imeniten, od sile zveneč, pomenljiv in eksotičen – gotovo pa so odgovorni že vedeli, zakaj ga niso uporabili …

Očitno si je Glasilo KPL že od prve številke dalje prizadevalo biti privlačno, saj je takoj uvedlo rubriko Humor, v kateri vabijo bralce k sodelovanju, za začetek pa si je uredniški odbor pomagal kar z duhovitimi citati znanih osebnosti, katerih imena so zapisali fonetično:

Remark: Ni sramota roditi se neumen, samo je sramota neumen umreti.

O.Vald : Žena je najšibkejša, kadar ljubi, a najmočnejša, kadar je ljubljena. Itd.

Tale je pa ostal podpisan samo z X.Y.: So ljudje, ki jim pravimo “biciklisti”. Na svoje podrejene neusmiljeno pritiskajo, a nadrejenim hrbet upogibajo.

Na zadnji strani prve številke Glasila Kovinoplastike pa stoji:

KOVINOPLASTIKA LOŽ
izdelovanje kovinske galanterije, izdelkov iz plastičnih mas, umetnih smol, litih in elektro predmetov.

Pošta: Stari trg pri Ložu – telefon 8, Železniška postaja Rakek.

“Glasilo Kovinoplastike” izhaja po potrebi. Časopis urejuje uredniški odbor. Člani uredništva: Berglez Slavko, Škrbec Ivan, Martinčič Vinko, Kočevar Slave, Žnidaršič Marko, Plos Tone, Žnidaršič Franc, Žnidaršič Lado, Žnidaršič Tone, Jozelj Anton, Nelc Zvone, Tišler Jože, Kraševec Alojz.

Naslov časopisa: Uredništvo Glasila Kovinoplastike Lož, p. Stari trg pri Ložu, telefon 8. Rokopisov ne vračamo.

Mesec januar 1965. Številka 1.

Samo številko telefona poglejte…

Viri:

 • Glasilo Kovinoplastike, št. 1, januar 1965

Kraj: Lož
Datum: januar 1965
Avtor: uredniški odbor in dopisniki Glasila Kovinoplastike
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 12. 7. 2019
Oblika: publikacija, naslovnica

5 komentarjev leave one →
 1. 26. 07. 2019 15:27

  Evo, Milena! Pa se bo prva številka ohranila in bila na voljo za pregled. Klikni na sliko naslovnice!

  • 27. 07. 2019 09:29

   To je pa res super! Hvala! Tudi če bodo papir zglodale miši, imamo Glasilo po tvoji zaslugi še vedno tu.

 2. alojzmazij permalink
  27. 07. 2019 19:03

  Zanimivo, da so na naslovnico prve številke Glasila natisnili kar skico novo nastajajoče tovarne v Ložu. Investicija je bila zaradi državne gospodarske reforme zamrznjena, načrti o dokončanju so bili negotovi, o čemer priča tudi članek z vprašanjem delavcev takratnemu dir. Perušku. Kljub vsemu sem svojo drugo počitniško prakso poleti 1968 že opravljal v novi tovarni v Ložu.

 3. 28. 07. 2019 12:49

  Da je na naslovnici tovarna, ki je še ni bilo, pa sploh nisem opazila! Kvečjemu sem se spraševala, kdo jo je tako lepo narisal. Temu se lahko reče “obratna slepota”: vsak dan vidiš, pa tega sploh ne opaziš. V času nastanka Glasila so bili obrati KPL še po vsej dolini, ko sem prišla delat, pa je že stala tovarna kot je videti na sliki… Ko zdaj pogledam to naslovnico mi pomeni prikaz sanj prebivalcev Loške doline – trdna firma, ki daje dober in zanesljiv kruh v dostojnih pogojih.

Trackbacks

 1. 1877 Lož — 400-letnica | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: