Skip to content

1960 Rakek – Učiteljice

25. 09. 2019

Štiri učiteljice rakovške osnovne šole so pozirale na šolskem vrtu. Tega leta sem se rodila, Tončka je bila moja soseda. Čez sedem let je bila pa še moja učiteljica. V drugem razredu nas je učila Amalija, imenovana Malči, v četrtem pa Majda. Zinka v času mojega šolanja ni več učila na Rakeku.

Prvi razred v stari osnovni šoli je bil v prvem nadstropju, okna so gledala na glavno cesto. Nasproti tega razreda, čez hodnik pa je poučevala kemijo, matematiko in fiziko Silva Kogej.

Učenci od prvega do četrtega razreda smo obiskovali šolo popoldan, višji razredi pa dopoldan. V prvem razredu smo imeli bralno drevo. Narisano je bilo na velik papir in obešeno na steno. Tovarišica je iz papirja izrezala fantke in deklice in vsak je imel svojo figuro. Ko smo brali, smo lezli po drevesu navzgor. Najvišje je bil tisti, ki je v določenem času prebral najdaljši del besedila, brez napak. Kako smo bili ponosni na te dosežke. Vsak dan smo občudovali drevo in iskali svojo figurico. Ko sem šla povprašat Tončko po imenih učiteljic na sliki, Zinke namreč nisem poznala, mi je povedala še to, da je velikokrat prišla v razred in našla figurice na drevesu vse pomešane. Dopoldanski učenci, praviloma šestarji, ki so bili »stacionirani« nasproti, so dopoldan po svoje razporedili bralne figure. Pa smo lahko začeli bralno tekmovanje od začetka.

  • Tončka Jernejčič,
  • Majda Lenarčič.

  • Zinka Furlan,
  • Malči Pivk.

Kraj: Rakek
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: