Skip to content

1937 Velike Bloke – Malenski

27. 09. 2019

Mlinar in žagar Jože Gorjup – Malenski (Malnskә) iz Velikih Blok se je z ženo, štirimi hčerami in vnukinjo slikal pred domačo hišo, okoli leta 1937. Sliko je za spomin od Malenskih deklet dobila soseda Iva Modic – Tonova, ki se je po vojni poročila v Postojno. Po njeni smrti in smrti moža je slika ponovno prišla v Velike Bloke. Pokazala in pojasnila mi jo je moja soseda Danica Modic, ki je tudi že tri leta pokojna. Res sem sliko dolgo valjal pa kaj hočemo, saj vendar pišemo za brezčasne Stare slike.

Za izdajo Notranjski listi III je v letu 1986 duhovnik Andrej Makovec v prispevku “Popis mlinov, žag in nekaterih drugih proizvodnih obratov na osrednjem Notranjskem” zapisal:

Naša notranjska dežela v mejah sedanje cerkniške občine je posejana z mnogimi vodnimi izviri, ki se zbirajo v večje in manjše potoke, ob katerih so naši predniki napravili številne mline in žage pa tudi kovačije, mizarske delavnice in druge vodne naprave, nekateri pa so si napravili tudi svojo električno luč, še preden je elektrika prišla v naše kraje. Nekateri mlini in žage so ostali do danes, mnoge so med vojno požgali Italijani, mnogi pa so sami razpadli, ker so gospodarji zanje premalo skrbeli. V vseh teh številnih vodnih napravah se kaže delavnost in podjetnost naših prednikov, ki so znali porabiti še tako majhne vodice, da so jim gnale tako številne vodne naprave, ki so začetek notranjske industrije. Zato je prav, da se za našo zgodovino ohrani spomin na te številne naprave ob naših vodah.

Na območju današnje Občine Bloke je g. Makovec popisal 28 mlinov, žag in fužin, ki so včasih delovali in bili v lasti bloških posestnikov. Njihova kolesa so se vrtela ob Bloščici, Iški in Cerkniščici s pritoki. Danes jih ni za prste ene roke.

Mlinar Malenski Jože (1881 – 1961) je imel z ženo Marijo, ki se je primožila od Možakovih iz Mramorovega deset otrok. Devet hčera po vrsti, zadnji pa je bil leta 1926 rojeni sin Jože. Na sliki stojijo hčere Milka, Pepca, Francka in Malka. Sedita starša Jože in Marija, pred njima pa je sin Jože in vnukinja Neda, hči Micke, ki je sicer živela na Jesenicah. Neda še danes živi v Štanjelu na Krasu. Večino otroštva je sicer preživela v Velikih Blokah in jaz sem bil dolgo prepričan, da je pač najmlajša od številnih Malenskih deklet. Stari oče Jože jo je večkrat pohvalil, kot n. pr.: “Joj kako pameten otrok! Sem iskal v kovačiji limo za žago nabrusit, jo ni bilo nikol nikjer. Kaj se ni oglasil ta otrok in pomigal z roko: ‘әngә!’ pa sem limo takoj zagledal!”

Vojna in velike spremembe po njej so povzročile, da se je tudi Malenski mlin okoli leta 1960 po več kot 200 letih ustavil. Ogenj grahovske tragedije je jeseni 1943 vzel še ne 17-letnega sina Jožeta, ki ga je zaskrbljena mati kakšen dan prej odpeljala v grahovsko postojanko v zaščito. Hčere so se omožile, na koncu je doma ostala Angela z zetom Dragom Nestorovićem in z družino sta ob njegovi službi obdelovala kmetijo.

Nekaj časa je doma živela tudi Malka, poročena z Ivanom Drobničem – Froletovim z družino. Njen najstarejši sin Silvo je malo mlajši od mene, a sva bila prava krigskolega. Silvo je bil res neizčrpen vir domislic. Ribičija in lov na rake v Bloščici, vojskovanje na Gričah in drsanje pozimi so bila stalna opravila. Najbolj imenitno pa je bilo kačiranje z ulakom po klancu od Radleka proti Velikim Blokam. Ulak smo zvlekli na vrh klanca in s palico fiksirali oje v prvo premo, da je stalo pokonci. Ko smo se vsi naložili, je prisedel še Silvo in z nogami preko pouze krmaril. Letelo je kot sam hudič, velikokrat smo se prevrnili. Lahko bi šlo še hitreje, a kaj ko je Silvo največkrat zadaj navezal goste smrekove veje, da se je po prašni cesti kadilo za nami in smo zgledali kot pravi vojaški Đems!

Danes je Malenska hiša, ki je sicer prazna, gotovo največkrat fotografirana v Velikih Blokah. Večina obiskovalcev slika bloški most z južne strani in tako zajame tudi Malensko hišo.

Slovarček:

  • lima: pila
  • krikskolega: vojni tovariš
  • kačiranje: krmarjenje po klancu brez držanja ojesa
  • ulak: majhen voz
  • pouza: prečni del prve preme, ki drsi pod suro
  • Đems: ameriški vojaški tovornjak, ki jih je JLA dobila po korejski vojni, tudi v vojašnico Velike Bloke

Viri:

  • Danica Modic – Tonova
  • Dragica Turk – Malenska

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Iva Modic, Danica Modic
Skenirano: 13. 3. 2015
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d