Skip to content

1928 Praga – Stolnica sv. Vida

24. 11. 2019

Pred Stolnico sv. Vida v Pragi stoji spomenik sv. Juriju, ki je ubil zmaja. Pred njim so se fotografirali rakovški sokoli. Obisk Prage so pametno izkoristili za ogled znamenitosti.

Stolnico sv. Vida v Pragi je 14. maja 1926 posvetil praški nadškof. Cerkev so zidali mnogo stoletij, saj so temeljni kamen položili že leta 1334. Do leta 1997 se je imenovala le stolnica sv. Vida, od tedaj naprej pa je Metropolitanska stolnica svetega Vida, Venčeslava in Vojteha. Je sedež praškega nadškofa in ena redkih, če ne edina cerkev, ki ni v lasti Vatikana.

V stolnici je grobnica Janeza Nepomuka, ki je bil kraljičin spovednik in je marsikaj vedel. Ker pa tega ni hotel, ker ni smel povedati kralju, ga je le-ta leta 1383 vrgel v Vltavo in ga na ta način usmrtil. Drži se ga pa še legenda. Po tej naj bi ne bil le kraljičin spovednik, ampak tudi ljubimec. To je vedel tudi France Prešeren. Ko je študiral v Pragi, je napisal tudi nekaj verzov na to temo: “Ker hotel ni povedati/ kdo je…” (nadaljevanje verza najdete na spletu v sestavku Apokrifni Prešeren). Sicer je pa deželni patron na Češkem ter zavetnik spovednikov in spovedne molčečnosti.

Prvi z desne metod Arko.
Fotograd Foto turist Jože Šmuc, Ljubljana.

Kraj: Praga
Datum: 1928
Avtor: Lojze Šmuc – Foto turist Ljubljana
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

** Izvirni odstavek:
V stolnici je grobnica Janeza Nepomuka, ki je bil kraljičin spovednik in je marsikaj vedel. Ker pa tega ni hotel, ker ni smel povedati kralju, ga je le-ta leta 1383 vrgel v Vltavo in ga na ta način usmrtil. Drži se ga pa še legenda. Po tej naj bi ne bil le kraljičin spovednik, ampak tudi ljubimec. To je vedel tudi France Prešeren. Ko je študiral v Pragi, je napisal tudi nekaj verzov na to temo: “Ker hotel ni povedati/ kdo je kraljico f**,/ je moral Janez Nepomuk/ kar hitro v vodo smuk.” Sicer je pa deželni patron na Češkem ter zavetnik spovednikov in spovedne molčečnosti.
No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: