Skip to content

1928 Praga – Staro mesto

23. 11. 2019

Še ena slika rakovških sokolov, ki je nastala ob udeležbi praznovanja ob desetletnici Češkoslovaške republike. Slikani so na Staromeškem trgu (Staroměstské náměstí) tudi Stari mestni trg imenovanem. Sem ga prepoznala, ker sem bila tam. Mnogo let je od tedaj (devetnajst), a zdi se, kot da bi bilo zdaj.

Najznamenitejša na tem trgu je Stara mestna hiša z astrološko uro – Praški orloj (češko Pražský orloj) in prepričana sem, da so si jo Rakovčani z zanimanjem ogledali. Škoda bi bilo prezreti tako znamenitost. Ob vsaki polni uri se odpreta dve loputi in kipi apostolov v okencih se zamenjajo ob vsakem udarcu. Uro je konstruiral mojster Hanuš v 15. stoletju.

Jaz sem imela srečo, da smo imeli agilno predsednico sindikata in nam je vsako leto organizirala dva izleta po Evropi. Tako sem jo videla vsaj delček, sicer me pot ni zanesla dlje kot do konca domačega vrta. Moja vnukinja, ki ima sedem let, je bila v Pragi že trikrat. Ko je bila že drugič tam, sem jo vprašala, če je videla Karlov most, ni. Hradčanov tudi ne. Kaj pa oroloj? Tudi ne. Kaj ste šli potem v šoping al kaj? Ja, v eno trgovino pa poln voziček pira pa v drugo trgovino pa poln voziček pira. Mama je potem povedala, da ni bilo čisto tako, ampak škoda je bila že storjena. Bo že res, kot pravi pregovor: »Golobi ti poserjejo hišo od zunaj, otroci pa od znotraj.«

Drugi z desne v prvi vrsti je Metod Arko.

Kraj: Praga
Datum: 1928
Avtor: Lojze Šmuc – Foto turist Ljublljana
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: