Skip to content

1941 Logatec – Most je, mostu ni

4. 02. 2020

Napad 6. aprila je bil kljub vsemu za večino nepričakovan. Ljudje ob meji so pričakovali, da se bo vzdolž Javornikov in Planinske gore odprla fronta in da bodo naselja pod njimi tarča sovražnikovih napadov. Še najbolj so bili presenečeni rezervisti, ki so se potikali po bunkerjih in jarkih, nekateri samo z manevrskim strelivom in z orožjem brez udarnih igel in tudi brez pravega vodstva. Obupani so odhajali v bližnja naselja in popivali. Na Rakeku so vdrli v Rajčevićevo klet in se napili do nezavesti …

Italijansko topništvo je na velikonočni četrtek (10. aprila) med 1. in 3. uro obstreljevalo Rakek. Jugoslovansko vojaštvo je porušilo oba železniška mostova in se umaknilo na položaje. Zvečer so padle zadnje tri granate, ena na šolski vrt in ena na drvarnico.

Dne 11. aprila so ljudje zvedeli za konec vojne. Slovenija je bila razkosana med tri okupatorje, razbili pa so jo še na nekaj pokrajinskih enot. Italijani so začeli zasedati Rakek. Poleg ostalega vojaštva se je tu nastanila še železniška enota. Po pripovedovanjih naj bi bilo tedaj na Rakeku in v njegovi okolici najmanj 700 oboroženih vojakov. Naselili so se v sokolskem domu (kjer je danes trgovina z avtomobili Urbas), v bivši opekarni in carinarnici, kjer so imeli v kleteh zapore. Poveljstvo je bilo nastanjeno v poslopjih okrog železniške postaje, oficirji so zasedli hotelske in gostilniške sobe, ostali pa so bili nastanjeni drugod.

Prva in najnujnejša naloga okupacijske oblasti je bila obnova porušenih ključnih objektov na železniški progi. Železniški polk, ki so ga pripeljali Italijani, je delal skupaj z delovnimi skupinami in mostovnimi delavci. Najemali so tudi domačo delovno silo. Promet med Rakekom in Logatcem so vzpostavili že do 8. maja 1941.

Gospod Karel Rustja, ki je tudi lastnik fotografije, je v obširnih podatkih o železnici med Ljubljano in Rakekom zapisal: »Nadvoz nad cesto v kilometru 600-500 (italijanska navedba), po vsej verjetnosti je bil to kilometer 600-885 pred Logatcem, je porušila jugoslovanska vojska aprila 1941. Italijani so ga najprej obnovili z jekleno konstrukcijo.«

Domača delovna sila …
… pod strogim “strokovnim” nadzorom.
Posvet z delovodjo …
… kajti veliko dela jih še čaka.
Proga Ljubljana-Postojna, nadvoz km 600-500.
Pripravljano začasno.

Viri:

  • Gantar, I.: Rakek. Ljubljana, Založba Mladika, 2005.
  • Lorencin, D.: Diverzije, sabotaže in vojaški napadi odporniškega gibanja na železnice in druge prometnice na Slovenskem1941-1945, diplomsko delo. Ljubljana, Fakulteta za družbene vede, 2011.

Kraj: Logatec
Datum: 28. maj 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 23. 9. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: