Preskoči na vsebino

1941 Logatec – Most popravljen

5. 02. 2020

Most med kilometrskima kamnoma 600-500 po italijanski navedbi – po navedbi gospoda Rustje, ki mu bolj verjamem, pa med kamnoma 600-885 – je ob umiku podrla jugoslovanska vojska. Jeklenega, da je promet lahko stekel, so postavili v osmih dneh, kot smo povedali že pri eni od prejšnjih slik.

Časnik Slovenski narod je 9. maja poročal, da sta bila na Rakeku svečano odprta za promet dva mostova, ki so ju zgradile železniške inženirske enote na progi Postojna – Logatec. Ta na sliki je pri Logatcu, drugi je bil most v Delah na Rakeku. Otvoritveni vlak je navsezgodaj odpeljal iz Postojne do Logatca. Tako na končni kot na vseh vmesnih postajah so ga svečano sprejeli. Oba mostova sta bila železna. Eden je bil dolg 30 metrov in je tehtal 60 ton, drugi je meril 27 metrov in tehtal 54 ton. Njuna nosilnost je bila 75 ton. Inženirske čete so popravile tudi progo med Planino in Logatcem. Za to so porabile približno 10 ton kubičnih metrov kamenja in gramoza.

Novinar ni pozabil omeniti, da so inženirci s tem dokazali svojo sijajno usposobljenost. Hkrati pa naj bil to dokaz, kako oblasti skrbijo, da bi kljub vojni, nastale ovire čim prej odstranili in omogočili promet. Prebivalci Ljubljanske pokrajine so za to oblastem hvaležne, saj s takimi dejanji dokazujejo resnično skrb za prebivalstvo. Ja, režimskih novinarjev nikoli ni manjkalo.
“Proga Ljubljana-Postojna. Nadvoz 600-500. Splošen pogled s postojnske strani.”
Dobeseden prevod, zato se “sliši” tako grdo.

Viri:

  • Slovenski narod (09. 05. 1941), letnik 74, številka 106. URN:NBN:SI:DOC-FOMAJI6A from http://www.dlib.s

Kraj: Logatec
Datum: 28. maj 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 23. 9. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: