Skip to content

1959 Stari trg – Komedija Veleturist

8. 02. 2020

Prizor je iz komedije Veleturst. Amatersko gledališče Stari trg jo je uprizorilo 1959 leta, režiral pa jo je režiser Jože Stanič. Bil je velik ljubitelj komedije in prav Veleturist je bila med prvimi igrami, ki jih je režiral v Loški dolini.

Komedijo ali burko Veleturist (Der Hochtourist) v treh dejanjih je napisal Curt Kraatz. Premiero je doživela v Slovenskem narodnem gledališču v Trstu 14. 3. 1909. Režiral jo je Anton Verovšek (1866 – 1914) – režiser in dramski igralec. Leta 1887 je postal eden prvih slovenskih poklicnih igralcev. Zaposlil se je v gledališču Dramatičnega društva v Ljubljani, kjer je odigral okoli 400 vlog. Samo dve leti od 1907 do 1909, je vodil Slovensko gledališče v Trstu in bil njegov prvi igralec. Upodabljal je ljubimce, tragične junake in ljudske tipe; oblikoval je vloge v prvih slovenskih uprizoritvah Shakespearjevih del in nastopal v praizvedbah slovenskih iger.

Vsebine ali knjige nisem zasledila nikjer. Zanimivo je, da so tudi igralci, ki so v komediji igrali vsi pokojni razen gospe Fani Truden, ki je bila takrat stara devetnajst let. Na neki proslavi jo je kot obetavno recitatorko opazil režiser Jože Stanič in jo povabil k sodelovanju uprizoritve omenjene komedije. Postala je članica društva in igrala še v številnih drugih igrah.

Fani Truden je na slavnostni seji ob občinskem prazniku Loške doline – 19. oktobra 2019 prejela srebrni grb občine Loška dolina za zbirko ljudskih pesmi iz Loške doline. Začelo se je v njenih najstniških letih v povojnem času. Velikokrat je sedela pod gostilniškim oknom ob vrhniškem mostu in uživala v petju pesmi (Fani pravi, da se je prav futrala z njimi.), ki jih je slišala iz gostilne in v vsem drugem kar se je v gostilni dogajalo. Pesmi si je zapisala na listke, ker zvezka za to ni imela. V zvezek jih je zapisala šele leta 1957. To je bila njena Enajsta šola pod mostom. Pesmi, ki so ostale ohranjene v spominu naših prednikov, predvsem pa družinska in pevska dediščina Vrhnike, so jo prevzele že kot mlado dekle. Zbiranje ljudskih pesmi v Loški dolini je nadgrajevala več kot petdeset let z iskanjem, zapisovanjem in snemanjem. Tako so se po njeni zaslugi ohranile mnoge lokalne ljudske pesmi, ki so jih ustvarjali in peli naši predniki. Pesmi se je tudi naučila zapeti in jih prenesla na druge pevke in pevce, ponovno jih je spravila v življenje in jih vrnila med ljudi.

»Uspelo ji je nepojmljivo, saj je v več kot pol stoletja ustvarila neprecenljivo zbirko lokalne pesemske dediščine, ki predstavlja celovit presek tovrstne kulturne dejavnosti na našem področju, t. j. vse od leta 1957 pa do leta 2019.« so zapisali predlagatelji za srebrni grb Občine Loška dolina.

Bila je organizatorka in idejni vodja marsikateri kulturni prireditvi v Loški dolini. Leta 2006 je bil na njeno pobudo ustanovljen ŽPZ Jasna.

Prav tako je tudi po njeni zaslugi začela delovati naša pevska skupina Pevke iz Loške doline pri Društvu upokojencev Loška dolina, katere članica je tudi sama. Veliko pesmi iz njene zbirke smo pevke predstavile širšemu občinstvu na koncertih Poj, zapoj, zapoj (22.4 2018) in Večer slovenskih ljudskih pesmi (14. 12.2019) ter v radijski oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi (4. 2. 2020).

Na kulturnem področju je dejavna vse življenje. Bila je recitatorka, igralka, organizatorka in pobudnica mnogih kulturnih dejavnosti – predvsem pa je zbirateljica pesemske dediščine v Loški dolini in tako spoznala vrednost in bogastvo slovenske ljudske pesmi.

 Igrali so:

 • Strle Viktor (Podcerkev),
 • Cene Modic (Stari trg),
 • Janez Ravšelj (Viševek),
 • Tone Hace (Stari trg),
 • Zdravko Kraševec (Stari trg) in
 • Fani Šraj iz Vrhnike (por. Truden).
Sedijo:

 • Pepca Hlabše (por. Levec),
 • Lado Furlani,
 • Dana Intihar (por. Kandare).

Slovarček:

 • futrala: hranila

Viri:

 • ustni vir: Fani Truden
 • pisni vir: Glasilo občine Loška dolina Obrh

Kraj: Stari trg
Datum: 1959
Avtor: neznan (morda je fotografiral Alojz Tomec)
Zbirka: Fani Truden
Skenirano : 10. 1. 2020
Oblika: fotografija

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: