Skip to content

1977 Cerknica – Čebelarski krožek

14. 03. 2020

Člani čebelarskega krožka iz Cerknice ob lepem šolskem čebelnjaku s tremi AŽ panji in mentorjem krožka Konradom Knezom.

Na pobudo Antona Nareda je Čebelarska družina Rakek, na svojem občnem zboru 14. 1. 1968, poslala dopis in stopila v stik z ravnatelji osnovnih šol Rakek, Cerknica, Begunje, Nova vas in Grahovo glede čebelarskih krožkov v šolah.

Pobudo so premlevali vse do leta 1975, ko v delovnem programu čebelarske družine Rakek za leto 1976 preberemo:

Čebelarskim krožkom v letu 1976 posvetiti posebno pozornost. Težiti k temu, da se na vseh osemletkah postopoma organizirajo krožki. V tem letu prvenstveno na Rakeku, potem pa še v Cerknici in Grahovem. Pritegniti predvsem kmečko mladino, poleg tega pa vzbuditi zanimanje za čebelarstvo pri vseh šoloobveznih otrocih. Letos ustanovljenim krožkom naročiti Slovenski čebelar ter jim nabaviti panje s čebelnimi družinami. Po možnosti postaviti na šolske vrtove ogledne panje, kjer bodo delo in življenje čebel lahko opazovali vsi učenci.

Tako se v letu 1976 ustanovi krožek na OŠ Jožeta Krajca na Rakeku, v letu 1977 pa tudi na OŠ Notranjski odred v Cerknici. Za samo ustanovitev in vodenje krožkov ima zasluge Franc Albreht, ki je vodil krožke na Rakeku in Grahovem, ter Konrad Knez, ki je vodil krožek v Cerknici. Kot zanimivost, v Grahovem je krožek obiskovalo 10 učencev, od tega kar 6 deklet. Za vse tri krožke so organizirali izlet na Gorenjsko, med drugim ogled čebelarskega muzeja Radovljica. Izleta se je udeležilo kar 28 šolarjev, predvsem članov krožkov. Za vse tri krožke so nabavili tudi opazovalne panje. V tem letu so jih postavili pred šolo v Cerknici in šolo v Grahovem.

Krožek, ki ga je vodil član ČD Rakek Konrad Knez v Cerknici, je obiskovalo 12 učencev. Kot posebnost naj omenim, da je na razpis društva Exlibris iz Ljubljane čebelarski krožek (Konrad Knez je bil tudi likovni pedagog) izdelal 15 grafik na temo čebele in zdravje. Te grafike so bile razstavljene na Mednarodnem simpoziju o apiterapiji v Portorožu. Mednarodna zveza čebelarskih organizacij APIMONDIJA je podelila OŠ Cerknica odlikovanje z zlato medaljo za zbirko razstavljenih malih grafik. Poleg tega je društvo Exlibris v sodelovanju z Medexom dodelilo za to zbirko kolektivno priznanje, Medex pa še 2 AŽ panja in čebelarsko opremo.

Razstavljena grafika iz zbirke malih grafik, ki je prejela zlato medaljo.

Še zanimiv članek čebelarskega krožka iz Cerknice v Slovenskem čebelarju leta 1978:

IZ MALEGA RASTE VELIKO
»V cerkniški osnovni šoli imamo mnogo krožkov. Med njimi je tudi čebelarski krožek, ki ga pridno obiskujem. V krožek je vključenih štirinajst učencev. Med nami je le ena deklica. Imamo tudi opazovalni panj, ki stoji pri tovarišu Kranjcu. Obravnavali smo veliko snovi o čebelah. Naučil sem se mnogo novega o njih. Tudi sam imam čebele. Imam osem panjev in dva kranjiča. Zanje skrbiva s starim očetom. Čebele mi mnogo pomenijo, zato bi se rad ukvarjal z njimi vse življenje. Čebelarski krožek vodi tovariš Knez. Poučuje nas o čebelah in njihovem življenju. Pridobil sem si že toliko znanja, da lahko čebelarim sam. Predavanja popestrimo s filmi in diapozitivi, ki so zelo zanimivi. Na čebelarski izlet smo se odpravili po Gorenjski. Obiskali smo čebelarski muzej v Radovljici, kjer smo videli mnogo zanimivega o čebelah. Izlet mi je bil všeč.«
Roman Ule Čebelarski krožek OŠ Cerknica

Od leve:

 • Jože Radovan,
 • mentor Konrad Knez,
 • neznan,
 • neznan,
 • neznan.

Od leve:

 • Tomaž Meden,
 • neznan Iztok Maček 1,
 • Zvonko Ris,
 • Andrej Bespalec,
 • Igor Klančar,
 • neznan Zoran Markovič 1,
 • Matjaž Lovko,
 • neznan.

1Dopolnjeno 17. 3. 2020 s podatki, ki so jih v komentarjih prispevali bralci.

Slovarček:

 • opazovalni panj: panj s steklenimi stenami

Viri:

 • Kronika čebelarstva na Rakeku, Miroslav Juvančič
 • Arhiv Čebelarskega društva Rakek

Kraj: Cerknica
Datum: 1977
Avtor: neznan
Zbirka: ČD Rakek, Miroslav Juvančič
Skenirano: 15. 2. 2020
Oblika: fotografija, grafika

4 komentarji leave one →
 1. 14. 03. 2020 21:37

  Ta krozek sem obiskoval tudi jaz.Na cerkniski osnovni soli sem bil med letom 1976 in 1980.Ne spomnim se tocno katera leta sem ga obiskoval,vendar po obcutku je bil tale cebelnjak postavljen kaksno leto bolj proti osemdesetim.Ko sem hodil v krozek ga se ni bilo.Spomnim se kot ste povedali da ga je vodil tov.Knez in sicer v ucilnici za likovni pouk.Po koncanem pouku seveda,kar pa ni bilo ravno ugodno za nas vozace.Avtobus je odpeljal po koncanem pouku,potem ni bilo vec drugega prevoza.In tako ce si hotel obiskovati krozek je bilo treba pesaciti domov,razen ce ti je kdo ustavil in ti skrajsal pot,vsaj delno.V mojem primeru je bilo treba priti v Dobec.Enkrat pa me je domov pripeljal kar tov.Knez,saj je zelel spoznati mojega oceta,ki je tudi cebelar,tako da sta malo izmenjala svoje izkusnje.
  Obiskali smo tudi starejsega cebelarja tov.Rajcevica,ki je takrat zivel v Selscku poleg gostilne Pri Marleni(kasneje Gaspari bar)Sli smo tudi na cebelarsko tekmovanje in mogoce je bil to prav v Radovljici.Nismo ravno blesteli,mislim da smo dobol eno cebelarsko knjigo-prirocnik.Dalec je ze to,zato nekako poizkusam obuditi te medle spomine.

 2. medvedd permalink
  16. 03. 2020 11:29

  Tretji z desne, stoji za Igorjem Klančarjem, v prispevku še neznan, je Zoran Markovič iz Cerknice.

 3. medvedd permalink
  16. 03. 2020 11:32

  “Tamali” med Tomažem Medenom in Zvonkom Risom bi lahko bil, če ne kar zagotovo, Iztok Maček.

Trackbacks

 1. 1979 Rakek – Čebelarski krožek | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: