Skip to content

1943 Cerknica – Pred cerkvijo

28. 03. 2020

Slika je nastala leta 1943 v obzidju pred cerkniško cerkvijo na lep sončen dan. Slikani sta sestri Slava in Darinka Logar in Slavina hčerka Ladi. Neznani fotograf jih je prav počakal, ko so se približevale cerkvi. Lepo so se mu nasmehnile. Oblečene v lepe poletne obleke, mati in hči imata celo obleke iz enakega blaga. Darinka ima na glavi čudovit klobuček, v rokah imata male ročne torbice, tako kot pravi dami. Vse tri imajo skrbno urejene pričeske.

Že kar nekaj fotografij smo objavili, ki so delo istega fotografa. Na zadnji strani je odtisnjena številka. Vedno je slikal pred mašo pred cerkvijo, v nedeljo in ob kakšnih praznikih.

V ozadju se vidi stavba današnje knjižnice, takrat je bila tu hranilnica, na kateri se vidi napis v italijanskem jeziku. Med vrati v cerkveno obzidje stojita dva italijanska vojaka in en karabinjer. Tudi značilna lipca na placu pred taborom je lepo vidna in je na istem mestu kot danes.

Slava Logar si je spela kodraste lase v lepo frizuro in ponosno drži svojo hčerkico.
Mala, lepo počesana štiriletna Ladi v svoji beli oblekici deluje malce prestrašeno, kar sploh ni čudno ob vseh teh vojakih s puškami. In potem se pred tabo pojavi še neznan stric, ki te prosi za nasmeh, to je pa že preveč za tako mlado deklico.
Darinka Logar. Ne samo lepa frizura, klobuček in čudovito izdelana obleka, celo ročno uro si je nadela na levo roko, v kateri zelo prefinjeno drži torbico.
Zadnja stran z odtisnjeno številko fotografa in novejšimi podatki.

Viri:

 • Nataša Ploskič

Kraj: Cerknica
Datum: 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Nataša Ploskič
Skenirano: 20. 10. 2019
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  28. 03. 2020 07:21

  Tudi Slava ima torbico v stilu.
  Vse so zelo lepo urejene za tiste vojne čase.

 2. alojzmazij permalink
  28. 03. 2020 09:16

  Na hranilnici je viden del napisa italijanskega fašističnega slogana:”credere, obbedire, combattere”- verovati,ubogati,bojevati se. Pod tem sloganom so spodbujali ljudi za Mussolinijev sistem do svojega končnega poraza, ki je bil oddaljen le še kakšen mesec.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: