Skip to content

1957 Rakek – Pred Orlovskim domom

24. 04. 2020

Po reorganizaciji in preimenovanju Partizana so začeli organizirati nove športne panoge: košarko, rokomet, odbojko. Rakovčani so sledili temu trendu in že kmalu za tem sestavili svojo prvo odbojkarsko ekipo. Slikali so se pred Orlovskim domom. V ozadju je najpogostejše prevozno sredstvo tistega časa – kolo.

Žal o rakovških odbojkarjih in njihovih uspehih ne vemo nič. Niti do kdaj je ekipa tekmovala oziroma igrala. Zaradi tega, da prispevek ne bo prekratek, bom postregla z zgodbo o košarkarjih. Slovenska osnovna šola je bila pobratena z italijansko. Leta 1970 ali pa leto kasneje so prišli Italijani v Slovenijo, da bi s pobratenimi učenci odigrali košarkarsko tekmo. Pripeljali so se z avtobusom, vsi lepi, vsi nafrfuljeni in naduti, kot znajo biti le Italijani. Imeli so nove drese, vsi enake in ravno tako vsi nove športne copate Superga. Naši pa, bi rekla moja stara mama, kot bi jih veter skupaj znesel. Kar je kdo imel. Telovadne copate, tiste črne z gumijastim podplatom, za Superge so komajda slišali pa še to ne vsi. Zmagali so naši. Domov so se odpeljali še vedno lepo oblečeni, samo nasmeh je bil bolj grenak. Ja, ja, ni vse oprema, je treba tudi vadit.

Walter Martiniy je začel leta 1911 v Torinu izdelovati obutev z gumijastim podplatom in jo označil z logotipom Superga. Leta 1925 so pričeli izdelovati model 2750, ki je imel podplat iz vulkanizirane gume in je bil namenjen tenisačem. Leta 1934 so svojo dejavnost razširili na izdelavo obutve za vse športe. Njihov največji uspeh je bil, ko se je ime superga »prijelo« za vso športno obutev. Enkrat sem jih imela, ampak ne original, ker za preseravat se je škoda denarja. Pa še zdaj ležijo tam v eni omari, le beli niso več, ker sem enkrat belila v njih. Niso mi všeč. Raje imam Startaske.

Stojijo:

 • Bolarič,
 • M. Podobnik,
 • J. Podobnik,
 • B. Šegula,
 • J. Koščak.

Čepijo:

 • Toni Arko,
 • ostala dva zapisa nista vidna, žal.
Precej podrobni podatki, ki jih je zapisal Toni Arko.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. bredatursic permalink
  24. 04. 2020 09:05

  Ja,danes pa ima vsak več “superg”. Za tečt, za kolesarit, za v hribe, za sprehode, pa nizke, pa visoke, pa za h kavbojkam, pa za čez dan, pa za zvečer, pa različne barve, pa ene za rezervo, pa ene kar tako, pa še bi se lahko naštevalo. Kam smo prišli…. 🙂

  Liked by 3 people

 2. Tatjana permalink
  25. 04. 2020 09:28

  Bolarič Janko
  Čepijo od leve proti desni: verjetno Jenko Mitja, poleg njega pa sigurno Lampič Tone

  Všeč mi je

 3. 27. 04. 2020 17:32

  zakaj ime “Superga” : tovarna je bila v Torinu in blizu Torina je hrib Superga !…..(sicer pa je ta hrib znan tudi zato, ker je tam pred nekaj desetletji padlo letalo polno italijanskih nogometašev )

  Liked by 1 person

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: