Skip to content

1925 Ljubljana – Antonija Milavec, rojena Primšar

21. 04. 2015

130826065 Na sliki je moja stara mama, očetova mati. Datum nastanka fotografije ugibam.

Stara mama mi je rešila življenje, ko sem imela štiri leta. Takrat so v vrečkah po deset dek prodajali trde bonbone v obliki lešnikov. Napolnjeni so bili s tekočino, ki je dejansko imela okus po lešnikih. Sedaj jih zopet prodajajo. In jaz sem lizala ta bonbon in ker že takrat nisem mogla biti nikoli tiho, mi je ušel v sapnik. Ne spomnim se občutkov, niti tega, kako je stara mama ugotovila, da se dušim. Spomnim pa se, da me je pograbila za obe nogi, obrnila na glavo in udarila po hrbtu. Bonbon je odletel pod gredenco, jaz pa sem šla na divan celiti bojne in srčne rane. Še danes sem ji hvaležna.

Leto za tem me je naučila, da ostri predmeti niso za otroke. Zahtevala, ne želela, sem nož, ker sem morala nujno obeliti palico. Ni mi ga hotela dati in to razložila s tem, da se bom urezala. Odločno sem trdila, da se ne bom. Ker sem trmo podedovala po njenem možu in ker pametnejši odneha, mi je dala najbolj topega. Zaradi trdnega prepričanja, da se ne bom urezala, imam obronek še danes.

Stara mama me je naučila piti kofe. Vsako popoldne je skuhala pravo kavo, ki ji je dodala malo proje. Kofe je bilo drago in je bilo namenjeno gostom. Domači smo pili mešanico prave kave in proje. Mičkn kanec mi je nalila v emajliran modri lonček, ki ga še hranim, in ne drži več kot en deci. Da je bil poln, je dolila mleka. Na krožniček kavne skodelice je dala nekaj politank in sva imeli žur. Med tem sva se pogovarjali o življenjsko pomembnih rečeh.

Stara mama me je naučila pravilne prehrane. Bila je sezona fig, ki jih imam še vedno zelo rada. Pojedla sem jih skoraj pol kile in sem bila seveda žejna. Želela sem piti vodo. Rekla je ne, ker mi bo slabo ali pa bom dobila drisko. Kar sem že rekla o trmi, je zdržalo tudi v tem primeru. Napila sem se vode in ostanek dneva preživela na stranišču.

Stara mama me je naučila pravil oblačenja. V maju sva hodili k šmarnicam. Nekega dne sem se tako lepo oblekla. Seveda po mojem mnenju. Bila sem v beli bluzi, modrem plisiranem krilu, rdečih dokolenkah in v črnih lakastih čeveljcih z jermenčkom čez nart. Ko sem se vsa ponosna prikazala pri njej, mi je rekla: »Si oblečena, kot bi te veter skupaj znesel.«

Stara mama me je naučila dvomiti. Čeprav rojena v predprejšnjem stoletju – devetnajstem in vzgojena krščansko, torej v času, ko je bilo bogokletno le pomisliti, da Boga ni, mi je večkrat dejala, da ko bo umrla, bo prišla nazaj povedat, če Bog je. Ni je bilo.

Stara mama, pogrešam te. Zelo.

130826065-001 Ob nekem rojstnem dnevu mi je teta Mara prinesla uhane, ki jih ima na tej fotografiji stara mama, in rekla, da se dedujejo po ženski liniji in ker sama nima vnukinje, jih da meni. Včasih jih še nosim, ne velikokrat, ker se mi jih zdi škoda.
130826065z V Ljubljani na Miklošičevi je imel fotoatelje Julius Müller (1846 – 1902). V istem ateljeju je delo nadaljeval Fran Grabietz (1881 – 1932), fotograf poljskega rodu. V digitalni knjižnici najdemo njegove fotografije pod priimkom Grabajc.

Slovarček:

 • obronek: brazgotina
 • politanke: napolitanke

 

Kraj: Ljubljana
Datum: 1925 (?)
Avtor:  F.  Grabietz, Ljubljana
Zbirka: Marija Milavec
Skenirano: 26. 8. 2013
Oblika: fotografija

10 komentarjev leave one →
 1. 21. 04. 2015 12:36

  Zelo lepo in ganljivo napisano. Jaz imam podobne izkušnje s staro mamo in omo. Na srečo imam še obe. Imamo pa doma veliko starih fotografij, večinoma družinskih portretov. Že želite, vam lahko kakšne posredujem.

 2. martahren2112 permalink
  21. 04. 2015 14:36

  Draga Ivanka, hvala za tvojo pripoved, ki ogreje dušo!

 3. Anonimno permalink
  21. 04. 2015 15:41

  Ali še obstajajo stare mame?

Trackbacks

 1. 1962 Rakek – Mojca pa revše | Stare slike
 2. 1957 Rakek – Pred Orlovskim domom | Stare slike
 3. 1957 Rakek – Hiši | Stare slike
 4. 1966 Rakek – V Levstkovi trgovini | Stare slike
 5. 1977 Rakek – Amerikanci | Stare slike
 6. 1934 Rakek – Franjo s soprogo | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: