Skip to content

1972 Rakek – Vojko Seljak

24. 05. 2020

Fotografija je nastala leta 2. julija 1972, ko je župnik Vojko Seljak somaševal z novomašnikom Francem Alojzijem Barago.

Vojko Seljak je bil Človek in Župnik. Skromen, priljuden, prijazen do vseh – verujočih in neverujočih. Delal je za ljudi in za njihovo dobro. V prvem razredu osnovne šole me je poučeval verouk, kasneje pa ne več, saj je bil z Rakeka prestavljen v Bohinjsko Bistrico.

Rodil se je 29. aprila 1915 v Žireh. Oče, izučen čevljar, je bil tedaj vojak na Dunaju in je želel, da bi ga poimenovali Vojnimir. Na srednje veliki kmetiji je živelo še šest bratov in šest sester, Vojko je bil najstarejši. Osnovno šolo je obiskoval v Žireh, srednjo v Škofovih zavodih v Šentvidu pri Ljubljani. Velike mature je bil oproščen. Najprej se je vpisal na medicino, ki pa mu ni bila najbolj všeč, zato se je odločil za semenišče in Teološko fakulteto, kjer se je, kot je sam dejal, počutil kot doma.

Četrtega julija 1943 ga je v duhovnika posvetil Gregorij Rožman. V normalnih razmerah bi imel novo mašo v Žireh. Tja pa se zaradi Nemcev ni vračal že od začetka okupacije. K sebi ga je vzel župnik na Zaplani nad Vrhniko in mu tam omogočil novo mašo 11. julija 1943. Od doma so prišli le mama, tri sestre in nekaj znancev. Isto leto je bil postavljen za kaplana v Planini pri Rakeku in tam ostal le nekaj mesecev. Za eno leto so ga poslali na Unec, a je tam ostal kar 24 let. Ko pa je leta 1945 rakovški župnik Novak odšel na Koroško, so mu dodelili še župnijo Rakek. Po smrti planinskega župnika so mu na škofiji rekli, da naj kot najbližji sosed prevzame že župnijo Planina. In jo je. Vojko je bil rad na Rakeku, rad je imel Notranjce. Z njimi je trpel in prenašal težave tistega časa in jim pomagal ohranjati vero. Po mnogih letih pa si je zaželel, da bi imel enkrat le eno faro. Prestavili so ga v Bohinjsko Bistrico – »raj pod Triglavom«. Od tu je bil po šestnajstih letih premeščen v »raj pod Blegošem« – Javorje. Natanko 50 let po novi maši, 11. julija 1963, je imel v domači farni cerkvi v Žireh zlato mašo.

Vojko Seljak je umrl v Javorjah, 24. aprila 2001. Pokopan je v družinskem grobu na Dobračevi pri Žireh.

 

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1972
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 9. 3. 2020
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Anonimno permalink
    20. 07. 2021 12:23

    16. julij 1972 Št. Ilj

Trackbacks

  1. 1971 Rakek – Nova maša | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: