Skip to content

1957 Cerknica — Vojaške vaje

8. 08. 2020

Zanimivo fotografijo mi je prinesel gospod Jožef Brence iz Cerknice. Tudi naslednje besedilo je napisal Jožef.

“Vrnimo se nekaj desetletij nazaj, ko je iz nas še izžarevala mladost, ceste niso bile prekrite z asfaltom, v zraku se je še čutila nedavno končana druga svetovna vojna, po terenu po vsej takratni državi pa so se izvajali razni manevri in orožne vaje, kar je razvidno iz fotografije.

Bilo je leta 1957, ko smo še vsi štirje, ki smo na fotografiji z vojaki na tanku, obiskovali osnovno šolo.

Na mestu, kjer zdaj stoji trgovina Hofer, je nekdaj stala velika lesena baraka — mlatilnica, v kateri se je mlatilo žito, skladiščilo bale sena in slame za tedanjo kmetijsko zadrugo. Kasneje je bila v njej kolarska delavnica, nazadnje pa še sušilnica koruze, kjer sem bil poleg dela na Brestu tudi prisoten.

Na fotografiji so vojaki redne vojske, nekaj rezervistov, poleg kuharja z belo kapo stoji kapetan, ki z levo roko drži Alojza Logarja — Dovičevega Slavca (1946). Naprej proti desni je v civilu Anton Vidrih — Cibov Tone (1942), še bolj v desno v kotu je Vojko Braniselj — Kaščetov Vojc (1947), nad njim v drugi vrsti na tanku pa moja malenkost Jožef Brence — Malnarjev Jože (1944) s Peščenka.

Vojaki so spali po naših kozolcih, kuhali so v mlatilnici, kjer smo bili deležni kakšne porcije pasulja tudi otroci. Družili smo se skoraj vsak dan, pa je bil vojakom malo krajši čas, mi pa smo se po svoje tudi zabavali in jih opazovali pri razstavljanju in sestavljanju orožja.

Alojz Logar in jaz sva soseda v ovinku pred Hoferjem, dr. Anton Vidrih je redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in živi z družino v Dragomerju, kjer je zgradil hišo, Vojko Braniselj pa je žal že pokojni, živel je v Ankaranu, bil je pomorščak, šolan in usposobljen na Pomorski šoli.”

* * *

Nekako v času nastanka fotografije se je prav na tem mestu prevrnil tank, saj je bila cesta slabo utrjena. Mnogo nas mulcev je opazovalo, kako so poskušali tank potegniti nazaj na cesto z drugim tankom. Ko so vlekli prevrnjeni tank nazaj na cesto, se je utrgala debela jeklena vrv (zajla).

Žal obrazov ni bilo mogoče razločno povečati, saj je bila fotografija preslabo poskenirana.

Zadnja stran stare fotografije.

Vir:

  • Jožef Brence

Kraj: Cerknica
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Jožef Brence
Skenirano: 6. 8. 2020
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: