Skip to content

1935 Cerknica — V Kolenu

26. 08. 2020

Malo naprej od nogometnega igrišča v Cerknici ob potoku Cerkniščica je bilo včasih cerkniško kopališče. Ko še ni bilo avtomobilov (niti bici­klov) in jezero suho, so se Cerkničani namakali v potoku. Najbolj znano je bilo kopališče v Kolenu.

Fotografija neznanega fotografa prikazuje vesele kopalce v Kolenu. Fotograf je stal na levem bregu Cerkniščice, kopalci so obmirovali v vodi in nastala je fotografija.

V ozadju se vidi cesta, ki vodi v Begunje. Hrib nad cesto je Ranca reber in je, kot kaže, še nepogozden. Pogozdovanje je trajala več let, kot so pripovedovali, so pogozdovali od leta 1935 do 1938. Najprej se je pogozdila Slivnica, kasneje pa še Ranca reber. Pod vodstvom gozdarskega inženirja so delali domačini, ki so bili plačani od posajenih borovcev.

Voda v potoku nikjer ni bila globoka, pa vendar smo na tem mestu skakali v vodo, bolj na ploh (trebuh) kot na glavo, tako da so bili trebuhi zariplo rdeči. Se pa spomnim fanta, ki je skočil na glavo in je priplaval na površje krvav.

Oba bregova so poleti posedli kopalci. Jaz sem bil vedno na levem bregu Cerkniščice. Voda v potoku nikoli ni bila prav topla, kar pa kopalcev ni motilo. Sem so so se hodili kopat tudi Rakovčani. Dore Brecelj (znan šofer avtobusa) mi je nekoč povedal, da so se tudi on in njegovi sestri hodili kopat v Koleno, seveda z Rakeka peš po stari cesti.

Mladi opazovalci spremljajo dogajanje v vodi. Morda so jim starši prepovedali ali pa niso imeli kopalk, da bi tudi sami poskakali v vodo.

Ko sem se še jaz kopal v Kolenu, pred kakimi petinšestdesetimi in več leti, so bile popularne kopalke, ki smo jim rekli minimalke. Bile so take, da so imele na eni strani (na levi ali na desni) dva gumba, s katerima se je odpela ena “hlačnica”, da si jih lahko oblekel ali slekel pod kratkimi hlačami, ne da bi se bilo potrebno sleči do nagega.

Tega kopališča v Kolenu ni več, odkar so pred nekaj desetletji preusmerili, uredili in obzidali strugo Cerkniščice.

Kraj: Cerknica – Koleno
Datum: 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 8. 3. 2020
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 26. 08. 2020 07:25

    Kako so lepi, prav filmski! Pa zelo so se potrudili za kompozicijo: dve dekleti (ali ženi)na rokah fantov in ena spredaj. Pušeljc!

  2. bredatursic permalink
    26. 08. 2020 09:28

    Pred leti sta se naši znanki, ki živita v tujini, tudi kopali v potoku. Veseli sta pripovedovali, kje sta se kopali, sta pa malo težje razumeli slovensko. Ko smo ju vprašali, če sta se kopali v Kolenu, sta rekli:” Ne, do pasu.” 🙂

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: