Preskoči na vsebino

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (8)

30. 08. 2020

1810 Andreas Hofer – Na morišče

Andreas Hofer se je rodil 22. novembra 1767 pri Sankt Leonhardu (danes San Leonardo v Italiji), Južna Tirolska, tedaj Avstrijsko cesarstvo, umrl 20. februarja 1810, v Mantovi, Kraljevina Italija. Bil je tirolski domoljub, vojaški vodja in popularen junak. Boril se je proti Napoleonovi Franciji in Bavarski v letih 1809 in 1810, da bi njegova domovina Tirolska ostala pod avstrijsko oblastjo.

Bil je gostilničar in trgovec z vinom in živino. Zvest je bil Habsburški monarhiji in rimokatoliški cerkvi. Boril se je za vrnitev Tirolske Avstriji, potem ko je bila leta 1805 priključena Bavarski. Z avstrijsko pomočjo je izvajal manjše vojaške akcije proti bavarskim in italijansko-francoskim četam, ki so zasedle njegovo domovino. Zaradi domoljubnega boja je postal znan po vsej Tirolski.

Po Znaimskem premirju julija 1809 se je Avstrija začela umikati iz vojne proti Napoleonu in se odrekla Tirolski. Hofer je ljudstvo pozval k uporu. V drugi bitki pri Berg Islu nedaleč od Innsbrucka avgusta 1809 je odločno premagal Bavarce. Prisilil jih je, da so zapustili Tirolsko. Razglasil se je za njenega vrhovnega poveljnika. S privolitvijo avstrijskega cesarja Frančiška I. je ustanovil upravo. S Schönbrunnsko pogodbo oktobra 1809 je Frančišek Tirolsko predal Napoleonu in tako Hoferja prepustil zmagovitim Francozom. Italijansko-francoske čete so umirile upornike. Hofer je nihal med odporom in sprejetjem novega reda. Ujeli so ga v bližini njegovega doma in ga odpeljali v Mantovo. Po Napoleonovem ukazu so ga usmrtili. Leta 1823 so njegove kosti prenesli v Innsbruck.

»Die Hände auf dem Rücken/Der Sandwirt Hofer ging,/Mit ruhig festen Schritten,/Ihm schien der Tod gering.« – »Z rokami na hrbtu gostilničar Hofer gre, z umirjenimi in trdnimi koraki – smrt mu je malo pomenila.“

Verzi na razglednici so iz pesmi Iz Mantove zvezan (znana tudi kot pesem Andreasa Hoferja). Je ena najbolj priljubljenih ljudskih pesmi. Ima šest kitic. Od leta 1948 je uradna himna sedanje avstrijske dežele Tirolske. Besedilo je napisal nemški pisatelj Julus Mosen leta 1831. Uglasbil jo je nemški skladatelj Leopold Knebelsberger leta 1844. Govori o smrti Andreasa Hoferja. Slavi ga kot glavnega junaka pan-nemškega gibanja v avstrijskih deželah in borca proti italijanskemu iredentizmu. Od leta 1972 je z zakonom prepovedano prepevati parodije ali kakor koli spremenjeno besedilo te pesmi na način, ki bi žalil prebivalce Tirolske. Kazen je 2.000 evrov. Kljub temu je priljubljena socialistična pesem Dem Morgenrot entgegen (Proti zori) napisana na njeno melodijo. Leta 2004 so jo zapeli na zborovanju SPÖ. Zaradi tega je tirolski guverner vložil pritožbo, stranka SPÖ je vložila odgovor na pritožbo in ustavno sodišče je slednjemu ugodilo.

Poštna karta, po naše razglednica, in še nekaj v gotici, česar ne vidim prav dobro, je napisano  na zadnji strani.

Slovarček:

  • Mantova: mesto in občina v Lombardiji v Italiji in glavno mesto province z enakim ime
  • SPÖ: Socialdemokratska stranka Avstrije, ustanovljena in znana kot Socialdemokratska delavske stranka Avstrije do leta 1945 in pozneje Socialistična stranka Avstrije do leta 1991, je socialdemokratska in proevropska politična stranka v Avstriji in najstarejša obstoječa avstrijska politična stranka.

Viri:

Kraj: Mantova, Italija
Datum: 1810
Avtor: neznan
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. 30. 08. 2020 07:30

    No, zdaj pa častimo drugega Hoferja.

    Liked by 2 people

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: