Skip to content

1941 Podcerkev – Fotograf, ki je razbil Ducejevo sliko

31. 08. 2020

  Pred nami je avtoportret fotografa Franca Trudna iz Podcerkve, ki ga je po moji domnevi napravil pred 5. junijem 1942, saj je v ozadju videti nekaj, kar bi bilo lahko poslikano platno, kakršne so tedaj fotografi uporabljali za ozadje v svojih studijih in tudi pri slikanju na terenu. 5. junija 1942 namreč Franca Trudna ni bilo več doma, 20. avgusta 1942 pa je bila Hlepinova hiša požgana. Takega ozadja na njegovih slikah po vojni ni več, pač pa le pobeljen zid Mavkotove hiše, kamor se je po požigu zatekla Hlepinova družina.

Slika je retuširana in na drugih avtoportretih je fotograf precej drugačen. Podobno je popravil tudi sliko svoje ustreljene sestre Pepce, medtem ko fotografij svojih strank praviloma ni retuširal.

Nekoliko me je presenetila anekdota, ki mi jo je nedavno zaupal vrstnik iz Podcerkve. Kot otrok je zgodbo znova in znova slišal od starejših, jaz pa sem Hlepinovega strica, kot smo mu rekli otroci, poznala kot izjemno umirjenega in obvladanega človeka:

“Ko so bili med vojno v Sloveniji Italijani, je morala v vsakem javnem prostoru viseti Mussolinijeva slika. Tako je visela tudi pri Grabnarju v Podcerkvi, saj je tudi gostilna javni prostor.

Ko je nekega dne tja iz soseščine prišel fotograf Franc Truden in na steni zagledal tisto Ducejevo sliko, se je močno razjezil in vzkliknil: “Pa kaj bo ta prasec tukaj visel!!” Pa jo je prijel, pa ob tla vrgel in razbil … Potem so ga prijeli – mogoče so bila priča dogodku kakšna ovaduška ušesa – pa v Pivki tako pretepali, da bi ga skoraj ubili.

Tiste dni so poleg Hlepinovega in drugih Podcerkljanov prijeli tudi nekatere Jezerce, Nadleščane in druge, skupaj najmanj dvaindvajset mož … Tri dni so bili zaprti v Pivki, tedanjem Šempetru, potem pa so vse skupaj odpeljali v internacijo na Ustico*, od koder se nekateri niso vrnili. Odpeljali so jih še pred ofenzivo, točneje 5. junija 1942. To so bili prvi interniranci in med njimi kar trije Goršetovi oziroma njihovi sorodniki iz Nadleska. Hlepinovega so pa gotovo vzeli zaradi tiste slike, saj kot 43-letni invalid za vojaka ni bil sposoben …”

Franca Trudna torej ni bilo več doma, ko so mu Italijani 20. avgusta 1942 ubili sestro in požgali njihovo lepo nadstropno hišo, katere ruševine je po vojni, ko se je vrnil iz italijanskih in potem še nemških taborišč lahko le še fotografiral in sliko shranil za potomce, njeno ožgano kamenje pa vgradil v manjšo hišo na drugem mestu. Hlepinova domačija ni bila nikoli obnovljena v prejšnjem obsegu, toda dogodek z Mussolinijevo sliko so si Podcerkljani pripovedovali še desetletja, vse do danes.

* O življenju internirancev in konfinirancev na Ustici nekaj izvemo v biografski knjigi Umberto Tommasini – Kovač anarhist (Claudio Venza, pr. Eva Brajkovič), 2020

Viri:

  • Franc Bavec, Podcerkev, avgust 2020, ustno

Kraj: Podcerkev
Datum: pred 5. junijem 1942
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 10. 7. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: