Skip to content

1941 Podcerkev – Fotograf, ki je razbil Ducejevo sliko

31. 08. 2020

  Pred nami je avtoportret fotografa Franca Trudna iz Podcerkve, ki ga je po moji domnevi napravil pred 5. junijem 1942, saj je v ozadju videti nekaj, kar bi bilo lahko poslikano platno, kakršne so tedaj fotografi uporabljali za ozadje v svojih studijih in tudi pri slikanju na terenu. 5. junija 1942 namreč Franca Trudna ni bilo več doma, 20. avgusta 1942 pa je bila Hlepinova hiša požgana. Takega ozadja na njegovih slikah po vojni ni več, pač pa le pobeljen zid Mavkotove hiše, kamor se je po požigu zatekla Hlepinova družina.

Slika je retuširana in na drugih avtoportretih je fotograf precej drugačen. Podobno je popravil tudi sliko svoje ustreljene sestre Pepce, medtem ko fotografij svojih strank praviloma ni retuširal.

Nekoliko me je presenetila anekdota, ki mi jo je nedavno zaupal vrstnik iz Podcerkve. Kot otrok je zgodbo znova in znova slišal od starejših, jaz pa sem Hlepinovega strica, kot smo mu rekli otroci, poznala kot izjemno umirjenega in obvladanega človeka:

“Ko so bili med vojno v Sloveniji Italijani, je morala v vsakem javnem prostoru viseti Mussolinijeva slika. Tako je visela tudi pri Grabnarju v Podcerkvi, saj je tudi gostilna javni prostor.

Ko je nekega dne tja iz soseščine prišel fotograf Franc Truden in na steni zagledal tisto Ducejevo sliko, se je močno razjezil in vzkliknil: “Pa kaj bo ta prasec tukaj visel!!” Pa jo je prijel, pa ob tla vrgel in razbil … Potem so ga prijeli – mogoče so bila priča dogodku kakšna ovaduška ušesa – pa v Pivki tako pretepali, da bi ga skoraj ubili.

Tiste dni so poleg Hlepinovega in drugih Podcerkljanov prijeli tudi nekatere Jezerce, Nadleščane in druge, skupaj najmanj dvaindvajset mož … Tri dni so bili zaprti v Pivki, tedanjem Šempetru, potem pa so vse skupaj odpeljali v internacijo na Ustico*, od koder se nekateri niso vrnili. Odpeljali so jih še pred ofenzivo, točneje 5. junija 1942. To so bili prvi interniranci in med njimi kar trije Goršetovi oziroma njihovi sorodniki iz Nadleska. Hlepinovega so pa gotovo vzeli zaradi tiste slike, saj kot 43-letni invalid za vojaka ni bil sposoben …”

Franca Trudna torej ni bilo več doma, ko so mu Italijani 20. avgusta 1942 ubili sestro in požgali njihovo lepo nadstropno hišo, katere ruševine je po vojni, ko se je vrnil iz italijanskih in potem še nemških taborišč lahko le še fotografiral in sliko shranil za potomce, njeno ožgano kamenje pa vgradil v manjšo hišo na drugem mestu. Hlepinova domačija ni bila nikoli obnovljena v prejšnjem obsegu, toda dogodek z Mussolinijevo sliko so si Podcerkljani pripovedovali še desetletja, vse do danes.

* O življenju internirancev in konfinirancev na Ustici nekaj izvemo v biografski knjigi Umberto Tommasini – Kovač anarhist (Claudio Venza, pr. Eva Brajkovič), 2020

Viri:

 • Franc Bavec, Podcerkev, avgust 2020, ustno

Kraj: Podcerkev
Datum: pred 5. junijem 1942
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 10. 7. 2012
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
 1. Will Littke permalink
  26. 05. 2023 03:02

  This is Jennifer (Nylander) Littke. My grandfather is Aloyz (Louis) Truden. He and brother, John Truden, and fiancé, Emilija Znidarsic, all from Podcerkev, Slovenia, immigrated to B.C. Canada 1928-30. Aloyz & John’s elder brother is Frank Truden. Their sister is Pepca, who was killed during WWII. I’m sure now that Frank Truden, Podcerkev photographer, is our relative. I have pictures of grand uncle, Frank Truden, for comparison. Thank you so much for posting these articles about Podcerkev and Frank Truden’s photography. I didn’t know this information existed. These articles give our family insight into what life was like in Podcerkev, Slovenia during those times. It is greatly appreciated…….Jennifer (Nylander) Littke

 2. 26. 05. 2023 09:21

  Thank you very much for your comment! It’s great that our efforts to save the photos and memories of Franc Truden means something to you!

  • Will Littke permalink
   26. 05. 2023 18:55

   milenaozbolt – I am looking at all your Stareslike Cerknika articles that mention photographer, Frank Truden, or Podcerkev. He is indeed my grand uncle and Podcerkev is our home village. We visited Frank Truden at the “new Truden home” in 1976. They told us that the old Truden home (which must be house #28, home to many Truden generations) was destroyed in WWII, and that the “new house” was built from the stones of the old house. Your articles fill in all the details. We visited the Ulaki memorial near Podcerkev where Frank’s sister, Pepca Truden’s name is listed, we heard her story, and we had her picture, but your articles add to her story. Our Znidarsic – Sterle and Truden family is very thankful to Frank Truden for recording life in Podcerkev, and our family during those times, and to Stareslike Cernika, and you for preserving and disseminating the information for future generations. Is there any way we can view Frank Truden’s entire photographic collection online? My email is jennifer.littke@comcast.net Thank you…..Jennifer (Nylander) Littke

Trackbacks

 1. 1951 Podcerkev – Požgana Hlepinova hiša | Stare slike
 2. 1941 Lož – Italijanska posadka pred štabom | Stare slike
 3. 1954 Podcerkev – Kakor razglednica s Križno goro na obzorju | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: