Skip to content

1959 Vrata – Prof. dr. France Habe (2)

7. 11. 2020

Karlovica

Fotograf

 
Franc Habe se je v jamarstvu in krasoslovju uveljavil tudi kot fotograf.

To je bil eden izmed njegovih konjičkov, ki pa je mejil že na profesionalnost. To se je nanašalo še posebej na jamsko fotografijo. Zbirka njegovih strokovnih posnetkov iz jam, kapnikov, jamskih oblik, vode, njegovih reportažnih posnetkov o raziskovanju jam, jamarski tehniki, delu na terenu, dokumentarnih in tudi umetniških fotografij najbrž šteje nekaj deset tisoč slik in diapozitivov. In tudi tod ni delal sam in le zase, saj je vodil fotografski krožek, prirejal tečaje in seminarje za jamsko fotografijo in organiziral razstave ter fotografska tekmovanja.

V okviru jamarskega krožka na Rakovški šoli je bila ustanovljena tudi fotosekcija, v okviru katere sem bil včlanjen tudi sam. S tem so se začeli moji prvi koraki v fotografske skrivnosti. Med drugim sem sodeloval tudi v enem od zadnjih obiskov in slikanju Karlovice pred zaprtjem. V preteklosti poznamo ideje o zajezeritvi, pa spet popolni osušitvi jezera. Danes živi Cerkniško jezero novo življenje.

Kako sem začel? Naj začnem s staro razglednico, ki sem jo prejel 4. 8. 1959.

Na razglednici Stenar, ki mi jo je poslal Franc Habe.

Stenar je 2501 m visoka gora v Julijskih Alpah v skupini Razorja in Prisojnika. Njegove stene strmo padajo na planoto »Na Rušju« in v dolino Vrat, nekoliko manj strmo je le pobočje proti Kriškim podom, koder poteka normalen dostop na vrh. V njegovi severni steni, imenovani Trikot, je nekaj težkih plezalnih smeri. Proti zahodu je preko škrbine »Stenarska vratca« vezan na sosednji Križ, preko jugozahodnih »Dovških vrat« pa na »Bovški Gamsovec«. Stenar je med najbolj razglednimi vrhovi Julijskih Alp, pozornost nase pa vsekakor pritegne Triglav s svojo veličastno severno steno.

Žiga na prednji strani: Triglavski dom na Kredarici 2515 m in Staničeva koča 2332.

Na razglednici Stenar, ki mi jo je poslal Franc Habe.
Vsebina: Vrata 1. 8. 1959.

Dragi Mirko, gotovo Ti je težko, ker nimaš fotoaparata. Ko sem šel pred 3 tedni skozi Ljubljano na planine, sem vprašal povsod za “Altimo”, pa je niso imeli. Ko pridem 8. avgusta domov, Ti prinesem mojo “boksovko” na posodo. Oprosti! Pozdrav s planin Habe.

Žiga na zadnji strani: Bivak-4 1980 m, P. O. Jesenice in Triglavski dom na Kredarici 2515 m.

Po prihodu domov mi je res prinesel svojo boksovko. To je bil moj prvi aparat. Že naslednje leto mi je iz Italije bratranec Stojan prinesel aparat »Comet II« proizvajalca Bencini Milano, sledil pa je ruski aparat »Zenit Photo Sniper«.

Moj prvi večji podvig z boksovko so bili smučarski poleti v Planici. Pridno sem slikal skakalca za skakalcem Po prihodu domov, sem odnesel film v razvijanje fotografu Žnidaršiču. Ko sem sem se odpravil po slike, te še niso bile izdelane, vprašal pa me je, ali izdela vse fotografije, na kar sem mu to potrdil. Ko pa sem prišel po slike, je sledil šok. Na slikah je bila Bloudkova velikanka in na njej majhni neprepoznavni možički, skakalci. To je bila moja prva resnejša izkušnja s fotoaparatom. »Svaka škola nešto košta!«, bi rekli bratje Srbi.

Poleti v Planici.
Poleti v Planici.

Slovarček:

  • bokskamera: najpreprostejša fotografska kamera (žargonsko – boksovka)

Viri:

Kraj: Vrata
Datum: 1. 8. 1959
Avtor: Franc Habe, Miroslav Juvančič
Zbirka: Inštitut za raziskavo Krasa, Postojna; Miro Juvančič
Skenirano: 17. 6. 2020
Oblika: 3x fotografija; razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: