Skip to content

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (16)

8. 11. 2020

1883 Firence – Dante in Beatrice

 
Dante in Beatrice je slika umetnika Henryja Holidaya iz leta 1883, ki je na ogled v umetniški galeriji Walker v Liverpoolu v Angliji. Velja za njegovo najpomembnejšo sliko. Je olje na platnu v velikosti 142,2 cm X 203,2 cm. Galerija jo je kupila leta 1884.

Po njegovi smrti so Holidaya opisali kot zadnjega prerafaelitskega umetnika. Slika temelji na Dantejevem avtobiografskem delu »La Vita Nuova« (Novo življenje), v katerem opisuje svojo ljubezen do Beatrice Portinari. Ljubezen je prikril tako, da se je pretvarjal, da ga zanimajo druge ženske. Na sliki je prikazan dogodek, ko Beatrice zaradi govoric, ki jih je slišala, noče govoriti z njim. Zgodilo se je na mostu Santa Trinita v Firencah. Z Beatrice pa sta njena služkinja in prijateljica Monna Vanna.

Holidaya je skrbelo, da slika ni zgodovinsko natančna, zato je leta 1881 odpotoval v Firence, da bi opravil raziskave. Ugotovil je, da je bila ulica Lungarno na severni strani reke Arno med Ponte Vecchio (viden v ozadju) in Ponte Santa Trinita, tlakovana z opeko in da so na tem območju trgovine. Prav tako je izvedel, da je bil most Ponte Vecchio uničen v poplavi leta 1235. Obnavljali so ga v letih od 1285 do 1290. Naslikal ga je obdanega z gradbenimi odri.

Dante je Beatrice spoznal, ko je bil star devet let. Naslednjič sta se srečala čez prav toliko let pri mostu Santa Trinita, kot prikazuje slika. Takoj se je zaljubil vanjo. Na sliki vidimo, kako očaran strmi v Beatrice v beli obleki. Nikoli nista spregovorila več kot nekaj vljudnostnih besed v pozdrav. Kljub temu jo je Dante neizmerno ljubil.

Dante Alighieri, italijanski pesnik (maj/junij 1265, Firence, Italija – 13./14. september 1321, Ravenna, Italija). Njegovo polno ime je Durante degli Alighieri, uporablja se tudi okrajšava Dante. Njegova Božanska komedija je bila izvirno imenovana ‘Comedìa’ (v sodobni italijanščini: Commedia), kasneje pa je Giovanni Boccaccio dodal še Divina. Gre za najpomembnejšo pesnitev srednjega veka in največje literarno delo v italijanskem jeziku.

Beatrice Portinari (1266, Firence – 8. junij 1290, Firence) je bila Dantejeva muza. Ne glede na to, kako jo je Dante oboževal in romantiziral, v njenem življenju ni bilo nič romantičnega. Bila je hči florentinskega meščana Folca Portinarija. Leta 1287 so jo poročili z bankirjem Simonejem dei Bardijem. Umrla je dve leti kasneje. Verjetno za kakšno od bolezni, ki so tedaj razsajale po Evropi.

Henry Holiday (17. junij 1839, London – 15. april 1927, London) je bil zgodovinski žanrski in krajinski slikar, oblikovalec vitražev, ilustrator in kipar. Velja za člana prerafaelitske umetniške šole. Prerafaelitska bratovščina je bila skupina angleških slikarjev, pesnikov in kritikov, ki so jo leta 1848 ustanovili William Holman Hunt, John Everett Millais in Dante Gabriel Rossetti.

Viri:

Kraj: Firence (dogodek), Cerknica (zbirka). Kje je slikar naslikal delo, ni znano.
Datum: 1883
Avtor: Henry Holiday
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 19. 3. 2020
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: