Skip to content

1957 Rakek – Prof. dr. France Habe (1)

6. 11. 2020

Slovenski speleolog in krasoslovec

 
France Habe, slovenski speleolog in krasoslovec, rojen 11. 1. 1909, na Vrhniki, umrl 12. 10. 1999.

Na sliki Franc Habe v svojem elementu, ob breznu z vitlom za varovanje jamarja, ki se je spuščal v notranjost brezna. Pa še ena podrobnost, njegova klasična oprava pumparice in dokolenke.

Z jamarstvom se je začel ukvarjati pod mentorstvom vrhniškega učitelja in jamarja Ivana Michlerja. Študiral je geografijo in zgodovino na Filozofski fakulteti, kjer je tudi diplomiral leta 1931 z diplomo z naslovom »Toplinski odnošaji na izvirih Ljubljanice«. Za Kras se je ponovno začel zanimati šele okoli leta 1952, ko je kot učitelj prišel v Postojno in na Rakek. Še istega leta je v Postojni osnoval jamarski klub. Leta 1964 je doktoriral na Ljubljanski univerzi z doktoratom »Morfološko-hidrografski razvoj severnega roba Pivške kotline s posebnim ozirom na Predjamski sektor”. V letih 1965−1977 je bil znanstveni sodelavec Inštituta za raziskovanje krasa pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Jamarjem se je pridružil leta 1926 in se uveljavil v domačem in tujem merilu. Poglobljeno, se je ukvarjal z jamarskim turizmom, varstvom krasa in jam. Šest let je bil predsednik Zveze speleologov Jugoslavije in predsednik komisije za varstvo jam in jamski turizem pri Mednarodni speleološki zvezi. Njegova bibliografija obsega 199 zapisov, med njimi je tudi nekaj monografij. V jamarstvu in krasoslovju se je uveljavil tudi kot fotograf.

V avgustu 1957. leta se je pod vodstvom dr. Franceta Habeta sestal iniciativni odbor za ustanovitev jamarskega društva na Rakeku. Sprva so bili v odboru in kasneje v speleološki sekciji predvsem Rakovčani, ki so bili člani DZRJ Luka Čeč iz Postojne. Nekaj mesecev kasneje, 17. januarja 1958, se je sestal ustanovni občni zbor Speleološke sekcije Rakek pri Turističnem društvu Cerknica, leto kasneje pa je začel delo na osnovni šoli jamarski krožek, v katerega sem se vključil tudi sam. Predsednik Speleološke sekcije je postal dr. Franc Habe. Dejavnosti sekcije so prerastle njen okvir, zato 1. decembra 1965 ustanovijo člani sekcije Jamarski klub Rakek. Prvi predsednik je bil Vojo Rajčevič, blagajničarka pa Marija Orel, ki je to nalogo opravljala vrsto let. Težišče delovanja je bilo usmerjeno v Zelške jame in vrsto manjših jam v Rakovem Škocjanu.

Skupinska slika rakovških jamarjev s Francem Habetom in Vojom Rajčevičem iz arhiva Rychly Srečka in JD Rakek. Lokacija fotografiranja in fotograf nista znana.

Naj za zaključek omenim še dve prelomnici v uspešnem delu Jamarskega društva Rakek. To sta praznovanji 30. in 60. obletnice delovanja.

V letu 1987 je bil izveden obširen program prireditev ob 30-letnici plodnega dela rakovških jamarjev. Program je zajemal praktično celoletno aktivnost, od literarnih in likovnih natečajev na temo jamarstva, razstave, raziskovalnega tabora in raziskovalnih akcij, večer jamarskih diapozitivov in filmov in še bi lahko našteval. Kot vrhunec je bila svečana proslava s kulturnim programom 22. 7. 1987 v Rakovem Škocjanu. Tu je Jamarsko društvo Rakek prejelo državno odlikovanje Red zaslug za narod. Sam sem bil član častnega odbora, ki ga je vodil predsednik SO Cerknica Tone Urbas. Organizacijski odbor so sestavljali: častni predsednik dr. Franc Habe in častni podpredsedniki: Zoran Trošt, dr. Franc Šušteršič in Brane Bombač. Sam sem sodeloval tudi v finančni komisiji.

Naslednji tak dogodek je bila obeležitev 60-letnice delovanja 30. 6. 2017 v CŠOD Rakov Škocjan. Sama proslava je sovpadala z vseslovenskim srečanjem jamarjev. Program je zajemal vrsto dejavnost: obisk Križne jame, Razbite jame, plezanje na malem naravnem mostu in sprehod po Rakovem Škocjanu. Sledile so jamarske igre kjer so se v različnih kategorijah spopadali z labirintom, ožino in jamarsko obarvanim kvizom. Proti večeru pa se je odvil kulturni program. Sledilo je druženje tako starih jamarskih veteranov, ki so obujali spomine, kot tudi nove izredno aktivne in prodorne generacije mladih jamarjev, ki nadaljujejo tradicijo Jamarskega društva Rakek.

9. 11. 2017 je bila v knjižnici na Rakeku v okviru praznovanj postavljena razstava ob 60-letnici Jamarskega društva Rakek.

Slovarček:

 • DZRJ: Društvo za raziskovanje jam
 • JD: Jamarsko društvo

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Inštitut za raziskavo Krasa, Postojna; 
Rychly Srečko in JD Rakek.
Skenirano: 17. 6. 2020
Oblika: fotografija 2x

6 komentarjev leave one →
 1. 6. 11. 2020 07:06

  Dr. Habe je bil legenda, vesel sem, da si ga poznal!

 2. 6. 11. 2020 09:42

  Gotovo je že štirideset let nazaj, ko je bilo na nivoju občine Cerknica posvetovanje o odlaganju industrijskih odpadkov, kjer je bil prisoten tudi dr. Habe. Dolgo so vsi povprek tožili, da to ni urejeno in kako velik problem je. Pa se oglasi nekdo, menda z Blok: ” Mi pa naše odpadke vozimo stresat kar lepo po kakšnih luknjah v gmajni, pa se s tem še teren lepo zaravna!” Dr. Habe je kar zrasel: “Pa kaj ni nikjer nobenega, da bi vam vrat zavil?!!”

 3. Mladen Garasic permalink
  9. 11. 2020 11:42

  Imal sam srecu upoznati i druziti se s Francetom, Bio je izuzetan covjek. Hvala mu na svemu . prof.dr.sc. Mladen Garašić – Zagreb

 4. martahren2112 permalink
  11. 11. 2020 19:47

  Kako dragocen spomin!

Trackbacks

 1. 1958 Predjama – Izlet v Predjamski grad | Stare slike
 2. 1956 Rakek – Panorama | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: