Skip to content

1959 Rakek – Rokavice

25. 11. 2020

Te rokavice je mama nosila na poroki. Jaz vem, da jih ni hotela, a so jo verjetno sodelavke prepričale, da jih pa na tak dan že mora imeti. Morda pa je bila prodajalka vztrajna ali pa so jih prodajali v kompletu s torbico.

Nosila pa jih ni eno samo poletje, temveč največ dve uri. Ko je prišla z matičnega urada, jih je dala dol. Pravzaprav jih je verjetno snela že prej, da ji je ata lahko nataknil prstan. Bohved, če si jih je potem do cerkve ponovno nataknila. Kasneje jih je uporabljala za obuvanje nogavic, ki niso bile najlonske, temveč svilene in drage kot ledvica na črnem trgu. Take nogavice so ženske še nosile popravljat, ne šivat. Če se je spustila zanka, so jih nesle v popravilo obrtnici, ki je bila za to usposobljena in je zanke »pobirala. Nogavica je bila kot nova.

Gospe v petdesetih letih so nosile rokavice povsod. Brez njih niso bile pravilno oblečene in kot take ne urejene. Najbolj priljubljene so bile bele ali smetanaste. Bile pa so tudi ostalih barv in različnih dolžin, da so se ujemale z obleko in skladale s priložnostjo, ob kateri so jih nosile. Večerne so segale gor čez komolce, kar je bilo po eni strani tudi praktično, saj so grele, ker so bile večerne obleke brez rokavov. Bile so narejene iz bombaža, najlona, ki je bil nova iznajdba, čipke, pa tudi iz usnja. Vsaka ženska je morala imeti več parov, ker so se hitro umazale. Formalnost nošenja rokavic se je nadaljevala še v šestdesetih letih dvajsetega stoletja. Do sedemdesetih let pa so se kot modni dodatek poslovile in so jih uporabljali predvsem za gretje rok. Kot je bilo vseskozi tudi na podeželju.

Kraj: Rakek
Datum: 1959
Avtor: Miloš Toni
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 5. 10. 2020
Oblika: fotografija predmeta

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: